Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije objavio je na Fejsbuk stranici da je preminuo doktor Miodrag Lazić, specijalista hirurgije iz Niša.

Pre pet dana je objavljeno da je bio pozitivan na virus korona i da je vodio borbu protiv virusa.

– Od COVID-19 je danas preminuo dr Miodrag Lazić, specijalista hirurgije iz Niša. Neka mu je vječna slava i pokoj duši. Molimo sve ljekare u Srbiji da u sredu 15. 04. 2020. u 10 h minutom ćutanja odaju počast i ovom našem preminulom kolegi. Žrtve ne smiju ostati bezimene! Brinite o svojim ljekarima da bi oni brinuli o vama – saopštili su iz Sindikata na svom Fejsbuk profilu.

Ratni hirurg dr Miodrag Lazić (65), direktor Urgentnog centra u Nišu,  učestvovao je kao dobrovoljac u odbrani Republike Srpske. Tamo se istakao svojom hrabrošću i požrtvovanošću.

1991. godine napustio je život ljekara hirurga u Nišu koji mu je pružao sigurnost, kako bi se naredne četiri godine često i pod paljbom granata, neumorno borio za živote hiljada ranjenika, žena i djece.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu ,,Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice ,,Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, gotovo na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva. Dr Lazić je tamo obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Brojni zvaničnici Republike Srpske izrazili su telegrame sučešća porodici Lazić, a večeras na porgramu RTRS od 20.55 časova možete pogledati dokumentarni film “Dnevnik ratnog hirurga”.