Fudbaleri mrkonjićke Slobode poraženi su u Kozarskoj Dubici od novog prvoligaša Borca 5:0. U taboru Mrkonjićana čestitaju domaćinu na zasluženoj pobjedi, ali smatraju da su porazu kumovale četiri karidinalne greške u fazi odbrane i „iznošenja“ lopte veznog reda fudbalera Slobode.

Šef stručnog štaba Igor Mirković, smatra da njegova ekipa jednostavno nije imala dan i da je u meč dosta fudbalera ušlo dekoncentrisano i bojažljivo.

 -Pobjedi domaćina nema se šta zamjeriti. Međutim, na terenu smo do pogotka solidno stajali. Golove smo primili iz karidnalnih grešaka naše odbrane i gubljenja lopti igrača iz veznog reda. Ovaj poraz nije nas demoralisao, jer znamo da vrijedno treniramo i da će dobre partije, golovi i rezultati doći. Iz ovoga poraza moramo izvući pouke i na greškama se učiti. Takve greške su svojstvene ekipama sa mladim i neiskusnim fudbalerima. Mi smo u Dubici u prvoj postavi imali trojicu kadeta, jer nam nisu mogli igrati Lazendić, Janković,Vučković… kaže Mirković.

Mladi stručnjak dodaje da je veliki problem nedostatak špic igrača, jer je klub napustio Rade Radanović i Milan Šakić. A za njih nisu nađene adekvatne zamjene.

Sa šefom stručnog štaba se slaže i predsjednik kluba Milenko Milekić, koji kaže da lista pojačanja još nije završena.

-Moramo se još igrački pojačati. Potreban nam je dobar centarfor i jedan vezni fudbaler. Bili smo na putu to da pitanje veznog fudbalara riješimo sa Brankom Penom, ali se on opredijelio da u narednoj sezoni igra za matični klub Gorica iz Šipova i Nikolom Babićem, koji je završio u Tekstilcu iz Dervente. Vidjećemo šta još možemo uraditi. Vjerjem i da za naše mlade fudbalere radi vrijeme i kako bude odmicao šampionat da će i oni sve bolje igrati i dobiti rutinu u igri – optimista je Milekić.

Fudbaleri Slobode odigrali su četri kontrolna meča. Pobjedili su Progres iz Kneževa 4:1, izgubili su od Omarske 3:1 i od Borca u Kozarskoj Dubici 5:0. Kontrolmi meč odigrala su i dva kombinovana sastava Slobode, a crveni su pobjedili plave 1:0. Naredni kontrolni meč je u subotu u Tesliću sa ekipom Proletera, a generalka na „Lukama“ 1. avgusta na novljanskom Slobodom.

NOVA IMENA

U redove Mrkonjićana stigao je  štoper Emilko Janković, koji je svojevremeno nosio dres dok je Sloboda  igarao u Prvoj ligi RS. Vezista Sandro Dedić, koji je ponikao u Slobodi a u prošlom šampionatu igrao za Slogu iz Srpca, Milan Nenad, koji se vratio iz Metalegea iz Jajca, Siniša Lazendić iz Slovenije i Vučković iz Austrije, te Nikola Zec. Tu je i Ognjen Soldat, koji je nakon pionirskog staža zbog školovanja igrao za juniore banjalučkog Borca, te još sedam, osam mladh fudbalera iz kadetskog i juniorskog pogona.

Tekst i foto:Slobodan Dakić