Pravosuđe i MUP Republike Srpske po ko zna koji put su pokazale nemoć u razobličavanju i procesuiranju organizovanog kriminala kojim je rukovodstvo ŽRS dovelo ovo preduzeće od javnog interesa pred propast. Propast će privremeno odgoditi 51,3 miliona evra iz kredita Svjetske banke koji će biti na raspolaganju organizovanoj grupi koja godinama izvlači novac sa računa ŽRS.

Rukovodstvo ŽRS se već pripremilo za izvlačenje ovih količina, generalni direktor je u prijedorskoj ulici Miloša Obilića osnovao Mikro kreditnu organizaciju. Tokove novca će pokrivati Branislav Đurica Savanovićev potčinjeni sa stalnim zaposlenjem i odličnom platom u ŽRS. Đurica je odnedavno predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, a predsjedavaće Komisijom za implementaciju 51,3 miliona KM iz sredstava Svjetske banke. Uz Đuricu će u ovoj Komisiji biti još direktorka Nabave i prodaje u ŽRS tako da je već sada sigurno da je već sada pripremljen Izvještaj o namjenskom utrošku 51,3 miliona KM koji će biti blagovremeno dostavljen Svjetskoj banci čak i za onaj manji, ali ne i nezanemariv dio koji pripremaju usmjeriti na Mikrokreditnu organizaciju i šest špedicija u vlasništvu rukovodilaca ŽRS.

Da su MUP i sudovi Republike Srpske nemoćni pred pojedincima iz rukovodstvom ŽRS koji su organizatori i nosioci kriminala u posrnulom nacionalnom željezničkom prevozniku Republike Srpske dokaz je da MUP nema način, moć niti snagu da izuzme dokumenataciju za potrebe Ustavnog suda Republike Srpske čak ni po pravosnažnoj presudi kojom je Okružni privredni sud u Doboju naredio ŽRS da istu dostave.

Umjesto da nadležni privedu i  zatraže i odrede jednomjesečni pritvor Miloradu Nedimoviću, Veri Božanović i Gordani Ristić zbog prikrivanja dokumentacije uz obrazloženje da je uništena u poplavama, nadležni su se danima nadmudrivali sa ovom grupoom koja je organizovala prikrivanje a potom i falsifikovanje originala a potom kopiranje i ovjeru, nadležni organi su dopustili da ih ova mala grupa neukih ponižava, ucjenjuje, laže i obmanjuje sve dok nisu krivotvorili i zamjenili originale dokuemntima falsifikovanog sadržaja.

Jadni su i bijedni nosioci organizovanog kriminala u ŽRS, njihovi zaštitnici i falsifikatori, ali još su bijedniji u svojoj nemoći MUP i pravosuđe.

Jasan je odgovor na pitanje zašto svakodnevni redovi mladih, obrazovanih i stručnih pred Agencijama za zapošljavanje ili konzulatima  EU u Republici Srpskoj, mafija je u Republici Srpskoj neuporedivo snažnija od zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti i to se neće mijenjati, bar do potupnog uništenja ŽRS. Republika Srpska je bitangama obezbjedila novih 51.3 miliona evra, većina će završiti na računima  sedam pravnih lica u vlasništvo rukovodstva ŽRS.

Za mafiju u rukovodstvu ŽRS ništa ne predstavlja Zahtjev Ustavnog suda Republike Srpske niti Rješenje Okružnog suda Republike Srpske. Em ti  državu, u kojoj kriminalna rukovodstva sa luđačkim manirima iznad institucija pravosuđa i izvršne vlasti.