Potpuna nezainteresovanost gledalaca za fudbalske utakmice u organizaciji FS RS je posljedica Kovačevićevog pogubnog diktatoraskog rukovođenja srpskom kućom fudbala.

Mile Kovačević nije uspio satanizovati rukovodstvo i PFS Banja Luka, ali će svojim kadriranjem uništiti jedan od rijetkih funkcionalnih PFS i njegovu sudijsku organizaciju. Nije se Kovačević mirio sa činjenicom su banjalučani dugi vremenski period najorganizovaniji ili bolje rečeno jedini organizovani Područni fudbalski savez u FSRS u kome su klubovima dvostruko niži troškovi od troškova takmičenja koje plaćaju u svim drugim savezima.

Podsjetićemo i na to, da je Područni fudbalski savez Banja Luka koristeći prava i obaveze utvrđene Statutom FS RS u 2018. godini okončao i u cijelosti završio uspostavu organizacije sa Statutom FS RS.

Skupština PFS Banja Luka je koristeći prava iz člana 9 stav 4 Statuta FS RS donijela novi Statut PFS Banja Luka u cijelosti uskladila organizaciju i svoj Statut sa Statutom FS RS a što je donesenim rješenjem verifikovao i nadležni Osnovni sud u Banjoj Luci.

Nakon okončanja ove obaveze nastupila su podmetanja iz krovne organizacije.

Nastala su osporavanja iako se organizacija i rad Područnih fudbalskih saveza uređuje  Statutom tih saveza koji, istina moraju biti u skladu sa Statutom FS RS, što je PFS Banja Luka donošenjem novog Statuta postao u potpunosti. Članom 9 stav 4 Statuta FS RS je utvrđeno da Područni fudbalski savezi u ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju i rad, organizuju i vode takmičenje Područnih fudbalskih liga i ostvarju druge zadatke FS RS na teritoriji Područnih fudbalskih saveza učestvuju u izboru predstavnika u druge organe FS RS, vrši izbor organa svoga saveza.

 Mile Kovačević i Dragan Banjac su na najgrublji način oduzeli ustavno pravo na rad banjalučkim sudijama, otimajući  PFS Banja Luka utvrđeno markiranim i podvučenim u tekstu iz prethodnog stava. Član 9 stav 4 Statuta FS RS daje pravo PFS Banja Luka da uspostavi organizaciju kakvu je uspostavio a nadležni Osnovni sud u Banja Luci registrovao.

Područni fudbalski savez Banja Luka je na osnovu odluke Skupštine uspostavio novu organizaciju i do tada neusklađenu odredbu vlastita Statuta uskladio sa Statutom FS RS.

Naime članom 6 Statuta FS RS utvrđeno je da se u okviru Područnih fudbalskih saveza mogu formirati Opštinski – Gradski fudbalski savezi. Odluku o formiranju donosi Izvršni odbor FS RS, a na osnovu prijedloga Izvršnog odbora Područnog fudbalskog saveza kome teritorijalno pripada Opštinski – Gradski fudbalski savez.

Područni fudbalski savez Banja Luka je koristeći prava iz člana 9 stav 4 a na osnovu pootreba daljeg smanjenja troškova najvećem broju klubova svog područja, donio odluku o uspostavi nove organizacije prema kojoj je GFS Banja Luka transformisan u PFS Banja Luka.

PFS Banja Luka je bio obavezan sprovesti opisanu reorganizaciju jer GFS Banja Luka, zbog statutarnih prepreka nije statutarno konstituisan. Na nestatutarnsot djelovanja GFS,  predstavnike PFS Banja Luka godinama su upozoravali odgovorni iz FS RS.

Da bi GFS Banja Luka bio statutaran neophodno je bilo da Izvršni odbro PFS Banja Luka pozivajući se na član  9 stav 6 Statuta FS RS podnese zahtjev IO FS RS da donese Odluku o formiranju GFS Banja Luka što se nikada nije dogodilo.

IO PFS Banja Luka nikada nije podnio  zahtjev IO FS RS za donošenje Odluke o formiranju GFS Banja Luka znajući da ne postoje uslovi za formiranje istog jer je u stavu 3 člana 9 Statuta FS RS utvrđeno da su PFS teritorijalni savezi za više Gradskih – Opštinskih saveza određeni Odlukom Izvršnog odbora FS RS, a IO FS RS sigurno nebi donio nestatutarnu odluku o formiranju samo jednog GFS u jednom PFS a PFS Banja Luka nema uslove za formiranje više od jednog GFS odnosno OFS.

Naš portal otkriva da se, pored odluke o razjrešenju predsjednika Dejana Travara i sekretara Nikole Vujića i raspuštanja Skupštine i svih organa GFS Banja Luka, Dejan Travar  i dalje predstavlja kao predsjednik GFS Banja Luka u ostavci.

Upućeni tvrde da su odgovrni u GFS Banja Luka od 13. 04. 2018. godine načinili nova krivična djela bankarskim prometovanjem većih količina novca preko računa GFS Banja Luka čak i na račune privatnih lica, visinu isplata, kako na račune pravnih lica tako  i na privatne račune, nema ko da odobrava i kontroliše osim dvojca Travar-Vujić kojima su 13. 04. 2018. godine, danom razrješenja sa mjesta predsjednika i sekretara GFS Banja Luka oduzeta, odnosno prestala sva prava.

U svakom slučaju Mile Kovačević od dana preuzimanja dužnosti predsjednika FS RS uspjeva u namjeri u fudbalu Srpske pa i Republici Srpskoj ”što gore to bolje”, intenzitet takvog djelovanja je pojačao misleći da su mu to stepenice do fotelje predsjednika FS BiH u koju planira sjesti 2020. godine.