Program razvoja sporta grada za ovu godinu, koji je usvojen na sjednici Skupštine grada, donosi mnogo novina, a najbitnija je ta da će prvi put sredstva biti raspodijeljena po sportskim rezultatima.

-U programu je takođe stavljen akcenat i na sigurnost, zdravlje i masovnost djece na sportskim terenima – rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Dodao je da je iz budžeta grada predviđeno 2,5 miliona KM za sport.

-Program sadrži i niz infrastrukturnih projekata, čija je realizacija planirana za ovu godinu. Jedan od njih je i Program za razvoj školskog sporta, za šta je predviđeno 250.000 KM, uz dodatnih 40.000 za obuku neplivača, te od ove godine nijedno dijete neće izaći iz osnovne škole, a da nije prošlo obuku plivanja – kaže Banjac.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je najznačajniji dio programa uvođenje školskih sekcija te da je potrebno raditi na tome da se sport vrati u škole, jer su tamo talenti.

-Osim toga, šaljemo i poruku da je potrebno pod hitno donijeti zakon o sportu koji će jasno definisati kako se mogu registrovati školski kolektivi – rekao je Talić.

Dodao je da je potrebno uvesti i sportskog inspektora, koji će izvršiti kontrolu svih dosadašnjih aktivnosti unutar sportskih kolektiva.

Nenad Šibarević, odbornik Kluba Sloboda, rekao je da je u okviru programa uočeno niz nepravilnosti kod dodjele finansijskih sredstava za gradske sportske klubove. On smatra da je riječ o zloupotrebi jer tvrdi da je Dejan Travar, samostalni stručni saradnik – koordinator za sport i omladinu u Gradskoj upravi i član SP-a, u sukobu interesa, jer je uz to i predsjednik Odbora Gradskog fudbalskog saveza i član upravnih odbora nekoliko klubova.

Milan Milaković, potpredsjednik Skupštine grada i odbornik SP-a, rekao je da je riječ o optužbama bez dokaza te da je Travar dugogodišnji sportski radnik, koji je napravio reda u dodjeli finansijskih sredstava gradskim sportskim klubovima.

-Travar nije u sukobu interesa, jer postoji pisana ostavka kojom je izašao iz Upravnog odbora Gradskog fudbalskog saveza prije godinu dana – objasnio je Milaković.

On je naglasio da je ovaj program najbolje urađen dosad te da grad treba da uloži sredstva u ovu oblast.

Banjac je rekao da su odbornici Kluba Sloboda iznijeli niz neutemeljenih optužbi da je Travar u sukobu interesa.

-Posljednjih 12 godina Travar marljivo i predano radi na pripremi Programa za razvoj sporta. Pretpostavljam da je problem taj što je prvi put uvedeno pravilo da se traži pravdanje za utrošak novčanih sredstava – rekao je Banjac i naglasio da je Travar 19. juna podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradskog fudbalskog saveza.

”Nezavisne novine”