Širom Republike Srpske na tradicionalan način bogojavljenskim plivanjem za Časni krst obilježen je ovaj veliki hrišćanski praznik. Više hiljada učesnika i nekoliko desetina hiljada koji su ispratili ovo samo su svjedok da srpski narod i te kako drži do tradicije, vjere, ali i običaja…..

Mirko Ivanković prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Vrbas tokom tradicionalnog, bogojavljenskog plivanja u Banjaluci.

Ukupno 33 plivača učestovalo su na ovoj manifestaciji kod Gradskog mosta u Banjaluci. Plivanje je sa obala Vrbasa posmatralo nekoliko hiljada ljudi. Vodu je prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Gradimir Miladinović iz Trebinja prvi je stigao do Časnog Krsta na trećem tradicionalnom bogojavljenskom plivanju održanom  na rijeci Željeznici u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža.

Miladinoviću je ovo četvrti put da pobjeđuje u trci za Časni Krst,ističući da je ljubav prema Bogu najveći motiv zbog čega je odlučio da učestvuje u ovoj trci.

– Voda je bila izuzetno hladna, pošto sam Hercegovac nisam navikao na ovo – kaže Miladinović koji živi i studira na Palama već četiri godine i zbog toga nije u prilici da ode u Trebinje na ovo takmičenje, pa je odlučio da učestvuje u Istočnoj Ilidži.

Dvadesetdevetogodišnji Davor Mlađenović pobjednik je plivanja za Časni krst koje je održano na izletištu Rajska plaža kod Bratunca. Mlađenović je bio najbrži u konkurenciji 28 plivača i prvi preplivao 33 metra do Časnog krsta.

– Ovo je sjajan osjećaj. Do sada sam deset puta plivao za Časni krst, devet puta u Bratuncu i jednom u Ljuboviji. Osvajao sam nekoliko puta drugo mjesto i evo ove godine sam prvi stigao do Časnog krsta. Izuzetno sam srećan i osjećaj je nevjerovatan – rekao je nakon pobjede Davor Mlađenović.

I u Tesliću veliki broj ljudi na obalama, ali i plivača.  Vitez časnog krsta i najbrži plivač ove godine je Vinko Petrović iz Gornjeg Teslića.

25-godišnji Nikola Lješković iz Trebinja pobjednik je ovogodišnjeg bogojavljenskog plivanja u Trebinju.

Nakon vodoosveštanja i bacanja Časnog krsta u Trebišnjicu, 60-ak plivača, među kojima i jedna plivačica, zaplivalo je hladnom Trebišnjicom prema bogojavljenskom krstu. Čast da bude nosioc ovogodišnjeg bogojavljenskog krsta, pripala je Nikoli Lješkoviću. Nikoli je ovo druga pobjeda, a pliva deveti put. Gradonačelnik Luka Petrović nagradio ga je, tradicionalno, zlatnikom. Ove godine zaplivao je najveći broj Trebinjaca do sada. Najmlađi među njima ima samo 13 godina, a najstariji 61.

Dvadesetpetogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

– Pet godina učestvujem i četvrti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama – rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

Vidoviću su društvo pravili Darko Malić (24), prvi put Branislav Nikolić (18) i prošlogodišnji pobjednik Zlatko Pazurević (24).

Gradiški policajac Rajko Lajić pobjednik je bogojavljanskog takmičenja u plivanju za Časni krst koje je nakon 78 godina pauze održano u Gradišci na rijeci Savi.

– Božijom voljom sam doplivao do krsta prvi, a pobjednicu su svi koji su učestvovali, a bilo nas je 33 – poručio je Rajko Lajić, kojem je nagradu uručio načelnik opštine Zoran Adžić.

Šipovo ima dva junaka u plivanju za Časni krst! U hladnoj Plivi, koja i ljeti tjera hladnoću u kosti prvi do Časnog krsta zajedno u istom trenutku doplivali su Mile Jović i Branko Kalaba. 

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen doplivao je prvi do Časnog krsta u Neretvi. Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije “Svetog Petra Dabrobosanskog” u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Pobjednik prve trke za Bogojavljenski krst na jezeru Škrka u Prebilovcima je Branko Ekmečić.

Nakon Bogojavljenske liturgije u Hramu Vaskresenja u Prebilovcima koju je služio čapljinski paroh Marko Gojačić Prebilovci su dočekali da se u prvoj Bogojavljenskoj trci za Krst Časni nadmeće šest plivača u prohladnom jezeru Škrka. Najbrži među njima bio je predsjednik mjesne zajednice Prebilovci Branko Ekmečić.

Prijedorčanin Danijel Drljača peti je put pobijedio u trci za Časni krst u rijeci Sani u ovom gradu, u konkurenciji 57 plivača.Drljača je zlatnik koji mu je kao nagradu uručio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, poklonio najmlađem prijavljenom učesniku Vidu Radakoviću.

 

Prvi do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu doplivao je Miloš Kovačević. On je bio jedan od 13 učesnika, a plivanje za Časni krst u Novom Gradu na Bogojavljenje organizovano je četvrti put.

– Učestvujem četvrti put, nisam očekivao da ću biti pobjednik, imao sam sreću. Ovo se ne može opisati riječima, samo se može doživjeti – istakao je Kovačević.

Pobjedniku je načelnik opštine Miroslav Drljača uručio zlatnik, koji je tom prilikom rekao da građani Novog Grada podržavaju manifestacije koje se organizuju u ovoj lokalnoj zajednici.