Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista na rijeci Jordan krstio je Jovan Krstitelj.

Plivanje za Časni krst na Željeznici - Vojkovići, Istočna Ilidža - Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst na Željeznici – Vojkovići, Istočna IlidžaFoto: RTRS

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krsta.

Banjaluci su za Časni krst plivala 33 mladića, a najbrži je bio Srđan Jolić.

Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem.

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Nakon liturgije, bogojavljenska litija ulicama Banjaluke uputila se ka Gradskom mostu, gdje je organizovano plivanje za Časni krst.

Pobjednik tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici je devetnaestogodišnji Nikola Telebak. Telebak je bio najbrži među sedamdesetak takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

– Ovo mi zaista puno znači. Od svih medalja koje sam osvojio u plivanju, ovo mi je najvažnije – istakao je je Telebak i dodao da drugi put učestvuje u plivanju za bogojavljenski krst.

Pobjednik plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru je dvadesettrogodišnji Srđan Lero. On je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom.

– Lijep je osjećaj plivati za Časni krst, ali ono što je još ljepše jeste sačuvati tradiciju i njegovati srpske običaje. Uvijek ću rado učestvovati u ovome. Sretan sam što je ove godine više takmičara nego prošle. Danas smo zapravo svi pobjednici – rekao je Lero.

Istočnoj Ilidži prva je do Časnog krsta, za koji se plivalo na rijeci Željeznici u Vojkovićima, doplivala Sara Samardžić.

Prijedoru je najbrži bio Stefan Paunović. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju na rijeci Sani učešće je uzelo 50 plivača.

Novom Gradu prvi je do Časnog krsta doplivao Dragoljub Stojnić.

– Osjećaj je fenomenalan. Nisam očekivao da ću pobijediti jer je konkurencija bila jaka – rekao je Stojnić.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi. Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

– Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osjećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem – rekao je Vidović.

Miladin Bundalo iz Bratunca pobjednik je plivanja za Časni krst, koje je danas 10. put održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću. Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za “Viteza Časnog krsta”.

Karađorđe Marinković pobjednik je plivanja za Časni krst, koje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Andrićgradu je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara, a potom je litija krenula prema višegradskoj ćupriji gdje je organizovano plivanje za Časni krst.

Mitropolit Hrizostom u obraćanju vjernicima podsjetio je da se danas, na Bogojavljenje, slavi onaj koji je razdvojio Crveno more da bi sinovi Izrailja prešli iz Egipta u obećanu zemlju slobode.

Aleksandar Jevtić iz Zvornika prvi je doplivao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru.
Jevtić je Časni krst, koji je dobio u trajno vlasništvo od sveštenika Radeta Tešića, poklonio najmlađem učesniku bogojavljenskog plivanja petnaestogodišnjem Milanu Mitroviću iz zvorničkog naselja Ulice.  Tešić je rekao da je na bogojavljenskom plivanju učestvovalo 27 plivača iz Zvornika, Bijeljine, Sokoca i Vlasenice.

Dvadesetpetogodišnji Željko Lazić prvi je doplivao do Časnog krsta na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju na rijeci Savi u Brčkom. Lazić je rekao da je plivao i prošle godine, ali da mu se sada posrećilo.  Za Časni krst u Brčkom plivalo je 60 učesnika, među kojima i dvije žene. Osim domaćina, za krst su plivali i učesnici iz Bijeljine, Šamca, Lopara i Čović Polja.

Plivanje za Časni krst održano je i u Mostaru, gdje je  osmogodišnji Pavle Žerajić prvi doplivao u hladnoj Neretvi.

Plivanje za Časni krst organizovano je i u  Bratuncu, Srebrenici, Prnjavoru, Doboju, Jezeru….

RTRS/SRNA

Plivanje za Časni krst – Vrbas, Banjaluka
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vojkovići, Istočna Ilidža
Foto: RTRS

Bogojavljenska litija Banjalučkim ulicama
Foto: RTRS

Bogojavljenska litija Banjalučkim ulicama
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vrbas, Banjaluka
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vojkovići, Istočna Ilidža
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst na Ukrini, Derventa
Foto: SRNA

Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na Ukrini, Derventa
Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje
Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje
Foto: SRNA

Nikola Telebak pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje
Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst – Usora, Teslić
Foto: SRNA

Branko Simić prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora, Teslić

“RTRS”