Proplanak na Avinom brdu iznad Foče na kojem se oduvijek održavaju sportska takmičenja, prije svega u fudbalu, zahvaljujući entuzijazmu mještana i Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske pretvoren je u pravo fudbalsko igralište.
Mještani Prevraća, naselja podno Avinog brda, u fočanskoj mjesnoj zajednici Dušanovo, angažovali su građevinske mašine koje su poravnale ukošenu i džombastu ledinu.

Ovaj teren, koji će uskoro biti travnato igralište, već je prozvan “fočanskim Vemblijem”, ograđen metalnom ogradom i markiran.

Iskopano je i izneseno oko 700 kubika zemlje, a radove je, posredstvom Fudbalskog kluba Sutjeska, finansiralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Mještani ističu da veliku zahvalnost duguju bivšem resornom ministru Fočanki Jasmini Davidović, u čijem su mandatu odobrena sredstva za uređenje igrališta.

Inicijator ove akcije Milorad Filipović iz Prevraća kaže da je odavno imao veliku želju da se ovo izletište pretvori u pravo igralište, na kojem bi, osim rekreativaca, mogli da treniraju aktivni fudbaleri.

– Sanjali smo da dobijemo ravan teren, jedinstveno travnato igralište za mali fudbal, na kojem se neće više dešavati povrede. Sljedeća faza je sijanje i formiranje trave, a već su počeli da dolaze fudbaleri Sutjeske da treniraju, ali i porodice sa malom djecom – kaže Filipović.

Na ovom terenu, okruženom crnogoričnom šumom, koji je Fočacima jedno od omiljenih izletišta, 28. aprila biće održan Četvrti vaskršnji turnir u malom fudbalu, koji organizuju mještani Prevraća.

Prethodnih godina na turniru je učestvovalo po desetak ekipa, a organizatori vjeruju da će ih sada biti i više, jer su uslovi za igru dosta bolji.

Filipović se nada da će i opština pomoći da se pored igrališta postave ljetnikovci, a kaže da ima mjesta i za jedan koš da bi se ovo izletište dodatno uredilo.