“Dan mladosti” simbolički je predstavljao rođendan Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika Jugoslavije, a cijela manifestacija trajala je 50-ak dana.

Nekada se živjelo za Tita, danas poneki preživjeli ratnik 25. maja posjeti “Kuću cvijeća” u Beogradu, rodnu kuću maršala u Kumrovcu, ili pećinu u Drvaru, odakle je i krenula legenda o “najvećem sinu naših naroda i narodnosti”.

Čuvena parola “i poslije Tita –Tito” ugasila se kao i bivša država, a mnogi simboli iz vrijeme vladavine doživotnog predsjednika danas su samo “mrtvo slovo” na papiru.

Štafeta, koju su nosili najzaslužniji građani, prolazila je kroz sve veće gradove bivše države, da bi se centralna proslava održala 25. maja na stadionu Partizana, tada JNA. Pred nekoliko hiljada vojnika koji su izvodili spektakularne vježbe, nekoliko destina hiljada na stadionu, te milionski auditorij uz male ekrene, poput Hičkokovih zapleta, predavana je štafeta “najvećem sinu naših naroda i narodnosti”.

Prva štafeta na prijedlog omladine Kragujevca krenula je na svoj put 1957. godine, a zanimljivo da ju je Titu je uručio Miko Tripalo, tada predsjednik Centralnog komiteta NOJ, kasnije poznati funkcioner bivše države.

Štafeta je išla i one godine kada je Tito umro, ali je zbog žalosti prekinuta i postavljena je na njegov odar. Posljednja je održana 1987. godine, a početkom sljedeće godine SSOJ ukinuo je ovu manifestaciju.

Jedna od zanimljivosti jeste da je posljednju štafetu Titu 1979. godine predao albanski student iz Prištine Sanije Hiseini.

Posljednju štafetu 1987. godine nosila je albanska učenica iz Gnjilanja  Rajmonda Borošaj.

Trideset godina kasnije simpatizeri lika i djela druga Tita okupljaju se na ovaj datum, a najviše ih posjeti “Kuću cvijeća” u Beogradu, rodnu kuću u Kumrovcu, te pećinu u Drvara, odakle je i krenula cijela priča o “Danu mladosti” ratne 1944. godine.

Svakog 25. maja odjekuje sa razglasa dobro poznati, ali zaboravljani stihovi Zdravka Čolića “Godine su prošle pune muka”, a priprema se stari partizanski specijalitet “vojnički pasulj”.

Duh jugoslovenstva je, ipak,  preživio, pa u kolonama poštovalaca mogu se vidjeti i oni koji nisu bili ni rođeni poslije datuma kojeg je Tito napustio ovaj svijet.

Što bi rekli stari borci, “ovo nam je naša borba dala”….