Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Željko Buvač danas drma svjetskim fudbalom! I desna i lijeva ruka Klopa u Liverpulu sa velikim autoritetom grabi ka tituli u Engleskoj, koju “redsi” sanjaju već decenijama. A, kad god uhvati malo vremena, eto ga u rodnu Omarsku.

Tako je bilo i proteklog vikenda, kada je bila reprezentativna pauza. Bez pompe, medijske pažnje Buvač je boravio u svom rodnom kraju. Napunio baterije i vratio se poslu!

A, fudbal je počeo “pikati” polovinom 70 -ih godina prošlog vijeka sa svojom rajom, komšijama, rođacima, i dres matične Omarske nosio je do svoje 24. godine! Jedna od priča da ne treba žuriti u veći klub na “silu”, i da kad -tad fudbalska, ali i životna pravda zakuca na vaša vrata. I ova fotografija nastala je 1982. godine, dakle prije 34 godine, kada je Željo sa ponosom nosio dres svoje Omarske.

Te 1985. godine prešao je u Rudar Prijedor koji je ostvarivao odlične rezultate pod trenerskom palicom Radislava Zubanovića. “Zeleno -crni” dres nosio je tri godine, da bi prešao u Borac. U Trofejnoj generaciji Borca vrlo brzo je postao miljenik banjalučke publike, i u sezoni zanosa i ponosa Borca sa vjetrom u leđima i Jospom Kužeom na klupi, grabi ka Prvoj ligi Jugoslavije. Tu odigrava dvije sjajne sezone, i svi se slažu da nije bilo nesretnog rata, Buvač bi postao reprezentativac Jugoslavije. U 30-oj godini, ali kako rekosmo nikada nije kasno. To je prizano jednom i Ivica Osim, da je Buvač bio u najužim kombinacijama za mečeve kvalifikacija za Euro u Švedskoj, koju “plavi” zbog sankcija nikada nisu ni vidjeli.

Slijedi Buvačev odlazak u Njemačku, upravo preko pokojnog Kužea, privođenju kraja igračke karijere i početak trenerske. Preko “Vestfalena” do “Enfilda”, put nije bio lak, ali uvijek je išao preko Omarske.

I naš portal koji je prvi prenio vijest da će čuveni dvojac put Engleske, tu informaciju dobio je, a gdje bi drugdje, nego u Omarskoj, koja je zahvaljujući Buvaču, postala važna tačkica na mapi Evrope, makar one fudbalske.

A, Buvač, valjda u inat svima, istrajaće na tome da Liverpul dovede u Omarsku. Niti u Prijedor, niti u Banjaluku, niti Bože sačuvaj u Sarajevo, već u svoju Omarsku. Kako mu je životni put išao tiho, za neke i sporo, tako i ova priča završiće se sa onom čuvenom: “nikada nije kasno”.

“Svuda pođi, u Omarku dođi”, poslovica koja ide uz Željka Buvača,….