Baš na dan grada Banjaluke 22. aprila u  finalnoj utakmici ovogodšnje regionalne NLB lige za košarkaše u kolicima KKI Vrbas je postao šampion, a titulu je poklanio svojoj voljenoj Banjaluci!

Na poslednjem kolu u Novom Mestu skupilo se svih osam ekipa iz Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i  BiH  da bi utvrdili konačni plasman.  Poslije sjajne pobjede protiv Italijanske profesionalne ekipe Kastelvekio prvi kroz cilje je prošao KKI Vrbas i  tako po četvrti put postao pobjednik ovog prestižnog takmičenje.Banjalučani su u ovom meču počeli odbranu čak pet prošlogodišnjih titula, koje želi odbraniti i potvrditi.

U prvoj utakmici Slovenija je bolja bolja od Srbije i pobjedom od 52:45 osvojla sedmo mjesto.Ekipa   iz Austrije  Karten je pobijedila ekipu Hrvatske 66:58  pa su zauzeli 5 mjesto. U velikoj borbi za treće mjesto ekipa KKI Zmaj iz Gradačca je imala više snage i u samom finišu pobijedila Una Sanu iz Bihaća sa 74:63 pa su “zmajevi” treći, a bišćani četvrti.

U finalnoj utakmici  kao i protekle dvije godine su se sastale dvije prvolasirane ekipe da pokažu ko je ove godine bolji. Banjalučani su došli da odbrane trostruku titulu, a italijani pojačani  bivšim i godinama ponajboljim igračem Vrbasa Demirovićem su ipak važili za favorite, jer su u NLB ligi ove godine bili bez poraza.

Zbog velike važnosti, ali i višegodišnjeg rivaliteta utakmica je počela u obostranom grču, banjalučani su cijeli prvu četvrtinu tražili najbolji način kako se suprostaviti italijanima, bilo je dosta obostranih grešaka i vrlo malo koševa,  pa je ona završena sa 11:10 za Vrbas. Banjalučani su imali maler, jer je najbolji njihov igrač Štimac već u prvoj četvrtini imao tri lične greške, što je otežalo posao treneru Matiću, koji je morao da ga barem privremeno povuče iz igre.

I druga četvrtina je bila sa puno jurnjave pokušaja i promašaja, a u ovakvoj igre nešto bolji su bili italijani pa su je dobili sa 22:19, a poslednji koš i to za tri poena postigli su doslovice u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 32:30 za Kastelveki,o što je značilo da banjalučanima ostaje jedno poluvrijeme koje moraju riješiti u svoju korist ako žele odbraniti titulu.

Treća četvrtina je pokazala da je KKI Vrbas spreman da odbrani titulu pa  su u lijepoj i lepršavoj igri malo po malo sticali prednost. Vrbasovi igrači dominirali su pod oba koša, a strijelci bili raspoloženii i postigli 22, odlična odbrana primila samo 10 koševa pa se u poslednji dio utakmice ušlo rezultatom 52:42, to jest 10 poena razlike za Vrbas. Ali oni nisu garantovali da je pobjeda već izborena, naprotiv pred njima je bila grčevita borba kako sačuvati teško stvorenu prednost.

Poslednja četvrtina je donijela velike obrte, jer u prva tri i po minuta Kastelvekio je gotovo anulirao prednost banjalučana, tačnje i stigao je do samo minus dva poena.  Kada se očekivalo da će to banjalučane obeshrabriti oni su pronašli još malo snage da se ponovo uzdignu. Tada kao po nekoj samo njima znanoj inerciji dolazi do eksplozije vrbasovih igrača , brzo vraćaju prednost na 10 poena koju su uz veliki napor uspjeli sa sačuvaju i slave u jednoj vrlo teškoj utakmici. U tim trenucima odličnu igru pružaju Švraka i Modronja, a Štimac iako sa četiri lične greške je dirigovao igrom. Konačnih 72:62 za ekipu Vrbasa je bio signal da veselje i proslava mogu početi, jer je odbranjena titula.

U Vrbasu svi igrači koji su ulazili u igru dali su maksimalan doprinos, a  isticali su se strijelci  Mordonja  24, Štimac 19, povratnik Švraka 15 i Ćejvan 14 poena, odlično su igrali  i i Nedić, Ignjatović Sikima i Kuzmanović, koji su velikom borbenošću pod svojim košem zaustavili talijanske strijelce.

Za Vrbas u finalnoj utakmici su nastupili Ignjatović, Kuzmanović, Štimac, Modronja, Ritan, Švraka, Biljana Nedić,  Brkić, Burić, Sikima, Slavko Šimić i  Ćejvan, a na klupi su bili trener Goran Matić sa kondicionim trenerom Milicom Gvozdenovć. Za ekipu  Kastelvekija su nastupili: Brajda, Dagaro, Bernardis, Ambroseti, Fabris, Kuerci, Kuduzović, Giro, Slapničar, Demirović, Fito, Lamina, Vitalos i Carli. Kod talijanske ekipe iskakli su se Demirović i Benardis.

Sudijska trojka Dečman, Šervan i Štrok  podlegla je važnosti utakmice, bilo je nekoliko nejasnih odluka, uglavnom na štetu Vrbasa. Navijači koji su u Novo mesto došli iz Banjaluke ni jedan tren trajanja utakmice nisu bili pasivni posmatrači, već su gromoglasnim navijanjem  pomogli  svojim ljubimcima.

Na kraju utakmice mogao se vidjeti plač na većini lica vrbasovih igrača , bio je to trenutak kada se emocije nisu mogle sakriti, jer je došlo do njihove kulminacije zbog svega što je pratilo ovogodišnje takmičenje u NLB ligi. A, to su  prije svega povrede Ignjatovića, Štimca, Modronje, odlazak Marića u pola sezone, nestašica financijskih srestava, i slabo pokazano razumijevanje od institucija Republike i Grada Banjaluke.

Šta da kažem ja više nemam ni riječi,  emocije nije moguće kontrolisati, eksplodirali smo u pravom trenutku. Ta treća četvrtina je bila kao san, išlo nas je ostavljali smo srce na terenu, a onda poslednji dio igre smo odigrali kao pravi veliki tim i sačluvali prednost do kraja. Pogledajte koliko smo srećni, a zaslužili smo, jer smo ove godine prolili najviše znoja u NLB ligi koja je sve kvalitetnija – rekla je naša dama Biljana Nedić koja se ovaj put upustila u borbu sa fizički jačima muškarcima, ali ona kao da to i ne vidi i ne priznaje.

Prilikom dodjele velikog pobjedničkog pehara  kapiten Igor Ignjatović je jednostavno ostao bez riječi jer  je i on preživljavao ta sjećanja na povredu , zbog koje je bio odsutan u trenurtima kada ga je ekipa trebala.

Kasnije kada je otvoren pobjednikči šampanjac koji je predsjednik KKI Vrbasa  Marinko Umičević ,ipak, ponio Ignjatović je rekao:

– Velika je ovo pobjeda, jedna od najvećih u 15 godina našeg postojanje. Tokom takmičenja imali smo neprilika, povreda, financijskih problema, ali evo nas na pobjedničkom postonju sa peharom pijemo šampanjac, a baš smo ga zaslužili. Hvala našim navijačima koji su i danas bili naš šesti igrač, a naš predsjednik Marinko je heroj i ovaj pehar poklanjamo njemu i našem voljenom gradu koji danas slavi, a naš doprinos je ova titula.

Bilo je teško doći do izjave Umičevića jer su mu čestitali igrači svih osam timova, rukovdstva timova,  organizatori , navijači jer ga sa  punim pravom svi smatraju tvorcem i nosiocem svih aktivnosti u KKI Vrbasu. On  zajedno sa glavnim sponzorom fabrikom obuće “Bema”, čije je tehnički direktor pružai i omogućuje  pristojne i dostojanstvene uslove za rad kluba koji je evo najtrofejniji sportski kolektiv Republike Srpske.

Na kraju se začula i pobjednička pjesma dok je šampanjac išao od ruke do ruke, slavlje je potrajalo ali sve je to u muci i znoju stečeno. Recimo da je KKI Vrbas popularan i širom naše Evrope pa su provjereni Vrbasovi navijači došli iz raznih krajeva i svi su bili srećni i podijelili su slavlje sa svojim ljubimcima.

Naša junakinja  Biljana Nedić koja je baš tokom ove NLB lige zbog povrede Ignjatovića po prvi put nosila kapitensku traku opomenula nas je da nema vremena da se dugo slavi, jer već u srijedu 26. aprila smo u Banjaluci domaćini ekipi 3K Sarajevo u okviru redovnog kola Premijer lige BiH, a već u subotu ili nedelju putuje se u Gradačac na meč protiv KKI Zmaja koji  je jedini rival za ovogodišnje osvajanje prvenstva BiH.

Vidosav Đurđević