U Novom Sadu otvoren je kadetski turnir u košarci, odbojci i rukometu, povodom 100. godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, na kojem učestvuju i selekcije Republike Srpske.
Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović izrazio je zadovoljstvo što, osim sportista iz Srema, Banata i Bačke, i selekcije Srpske učestvuju u obilježavanju tako značajnog istorijskog datuma

-Posebno mi je drago da povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji na turniru učestvuje Republika Srpska sa šest selekcija. Riječ je o kadetskim selekcijama uzrasta od 2002. godišta, kao i mlađim godištima djevojčica i dječaka – rekao je Jaćimović prije ceremonije otvaranja turnira.

On je dodao da učešće na turniru svima u Ministarstvu, kao i cijeloj Republici Srpskoj, znači puno u svakom pogledu, a ne samo u sportskom.

– Učešće na turniru znači promociju sporta Republike Srpske, promociju njene mladosti i izlazak na veliku, otvorenu sportsku scenu. Zato sam zahvalan Pokrajinskom sekretarijatu za sport i sekretaru Vladimiru Batezu na pozivu na turnir. Dogovor oko samog učešća reprezentacija Srpske na ovom turniru postigli smo za pet minuta – rekao je Jaćimović.

On je izrazio želju da se nastavi tradicija održavanja ovog turnira u Novom Sadu ili u Banjaluci.

-Važno je da se i putem sportskih turnira jačaju specijalne i paralelne veze između Srbije i Republike Srpske – rekao je Jaćimović.

Prema njegovom mišljenju, sport Republike Srpske ima šta pokazati i svijetu i Evropi.

– Dovoljno je podsjetiti da su Tijana Bošković i Brankica Mihajlović bile dio reprezentacije Srbije u odbojci prilikom osvajanja svjetske zlatne medalje u Jokohami, a inače su iz Srpske. Treba spomenuti i Mijata Gaćinovića, fudbalskog reprezentativca Srbije, kao i Nemanju Majdova, džudo prvaka svijeta takođe iz Srpske. Sva ta imena, ali i druga, pokazuju raskoš sportskih potencijala Republike Srpske – naglasio je Jaćimović.

Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport, izrazio je veliku zahvalnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske na podršci ovom turniru.

– Zaista mi je drago što je ta podrška turniru povodom 100. godina prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji došla sa najvišeg nivoa, od Vlade Republike Srpske, odnosno njenog Ministarstva za sport – rekao je Batez nakon što je otvorio turnir “Ponos 1918”.

On je dodao da nijednog trenutka nije bilo dileme da li će na turniru učestvovati selekcije iz Republike Srpske.

-Čim se rodila ideja da organizujemo turnir, odmah smo rekli da na njemu moraju učestovati selekcije Srpske. Nas u Vojvodini i Srbiji vežu snažne veze sa Republikom Srpskom. Saradnja istog naroda na dve obale Drine i to na svim poljima, pa i sportskom, strateški je interes Srbije i Vojvodine – istakao je Batez, koji je, inače, porijeklom iz sela Rore kod Glamoča.

Poput Jaćimovića, i Batez je izrazio uvjerenje da će turnir postati tradicionalan. 

Poslije ceremonije otvaranja, Batez je Jaćimoviću uručio plaketu-zahvalnicu za podršku resornog ministarstva Republike Srpske održavanju turnira “Ponos 1918”.

Turnir je jednodnevni, a mečevi se održavaju u Velikoj dvorani Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina”, popularnog “Spensa”.

“SRNA”