Brojni su razlozi masovnog osipanja kvalitetnog članstva, uglednih i stručnih kadrova, odbornika, poslanika svih nivoa iz SDS-a.

Srpska demokratska stranka nema gotovo nikakav utjecaj ni ugled, a ni šansu da ga u dogledno vrijeme poboljša na širim prostorima banjalučke regije koja čini pola biračkog tijela Republike Srpske. Osnovni razlozi su neravnomjerna zastupljenost i popunjenost stranačkih organa, institucija, ustanova, preduzeća, kvalitetnim kadrovima iz najvećeg Grada i njegove šire Regije što potvrđuju i konstantno slabi izborni rezultati SDS-a na ovom području.

Nedovoljno političko iskustvo i nekvalitetno okruženje je posljedica kasnih reakcija lidera SDS-a Vukote Govedarice koji se dvoumi da li da u NDP-u i Draganu Čaviću traži slamku spasa za SDS, kome kao najvećem, ali  tonućem brodu na političkoj sceni u BiH, prijeti sporo, ali sigurno potapanje. Dileme postoje, da li je rješenje Dragan Čavić.

Sigurno da bi SDS sa Čavićem povratio dobar dio biračkog tijela što jeste osnovni cilj. Govedarica drugog i boljeg rješenja nema što je na ovom području valjalo iz SDS-a je ”nestalo”. Ipak postoji dvoumljenje jer, Čavićeva NDP pored sposobnosti da osvoji biračko tijelo, nije našao način da zadrži u NDP-eu polovinu odbornika i poslanika, a NDP je između izbornih ciklusa napuštao veći broj gradskih ili opštinskih odbora uključujući i Banja Luku. Čavića su napuštali i bliski ratni saborci na najvišim stranačkim funkcijama. Ipak Govedarica mora okrupniti Stranku, a to može samo sa Čavićem i NDP-om, potom zaustaviti osipanje ili napustiti lidesku poziciju, u suprotnom slijedi izborni debakl i sudbina prethodnika Bore Bosića od koga je do sada neuspješniji.

To su razlozi zbog kojih se bliži dan utapanja NDP-a u SDS tvrdi na kraju razgovora naš sagovornik, inače ugledni član, osnivač i funkcioner SDS-a koji nije za ”utapanje”  samo zbog toga što, kako reče, na tome inzistiraju stranci ….