Predsjednik Nadzornog odbora ŽRS A. D. Doboj Ratko Đuričić  je, hvalisanjem pred pojedinim medijima, da je smjenio sa dužnosti generalnog direktora Dragana Savanovića, potvrdio da ga komšije u Lipcu i zaposleni u ŽRS sa pravom zovu  ”hvalisavcem iz Lipca.”

Podsjetićemo da prema službenom sajtu Nadzroni odbor ŽRS, pored Đuičića čine, Svjetlana Božičković, Branislav Dabić, Dijana Kalenić i Dejan Pjević. Navedena petorka je za smjenu imala ”milion” razloga, ali ne i znanja, smjelosti, a samim tim ni moći, da smjeni pa čak ni uskrati Draganu Savanoviću ko zna koji po redu mandat  vršioca dužnosti generalnog direktora ŽRS. Naprotiv ova grupa neukih članova Nadzronog je, ko zna koliko puta produžavala Savanoviću mandat vršioca dužnosti generalnog direktora što su samim tim prekoračivali zakonske okvire kojima su ograničeni kako  broj tako i vremenske dužine v. d. mandata na kome je do danas, nekoliko dana prije isteka posljednjeg nezakonitog bio Dragan Savanović.

Đuričić je na čelu petoročlane grupe neuspješnih u Nadzornom odboru mjesecima prijetio Savanoviću smjenom sa mjesta v. d. a prije samo dva mjeseca  su mu, po ko zna koji put, produžili ovaj posljednji istekli ili mandat koji je za nekoliko dana trebao isteći na mjestu  v. d. generalnog direktora ŽRS. Govoriti sada o nekakvoj smjeni Savanovića, što čini Ratko Đuričič je zaista hvalisanje, da ne kažemo laž jer, ako Savanoviću nije istekao mandat v. d. generalnog direktora ŽRS istekao bi za nekoliko dana.

Znači praktično Savanović je danas rano prije podne praktično smjenjen po isteku ili samo nekoliko dana prije isteka mandata vršioca dužnosti. Neznalice iz Nadzornog odbora ŽRS nisu znale razlog smjene te su se odmah po donesenoj odluci o smjeni uputile u Ministarstvo saobraćaja i veza RS u Banja Luku da od gospođe Vesne Vožnji predstavnice državnog kapitala u ŽRS i pomoćnika Minsitra preuzeli obazloženje o takozvanoj smjeni kako bi naknadno obavijestili privilegovane  redakcije kojima se Đuričić pohvalio ”da je smjenio ili će smjenti Savanovića”.

Očekuje se da će Nadzorni odbor pored preuzimanja pismenog u kome su navedeni  razlozi  za nazovimo smjenu Savanovića, u Banja Luci preuzeti i osnovne podatke o licu koje su izabrali ili će izabrati na mjesto vršioca dužnosti generalnog direktora ŽRS. Poznato je da će članovi Nadzornog dobiti zadatak da na mjesto vršioca dužnosti genealnog diektora ŽRS  na period od dva mjeseca imenuju  Zorana Ilinčića čija  supruga Gordana godinama ”žari i pali” na mjestu šefa Kabineta generalnog direktora ŽRS.

Savanović će započeti trku za radno mjesto direktora Javne Željzničke korporacije (JŽK BiH) BIH za koje je zainteresovan i Savanovićev stranački kolega iz DNS-a i Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić. Tako je otkrivena tajna zašto Savanović i Trninić na radnom mjestu direktora JŽK BIH, i u stalnom radnom odnosu do sada nezakonito drže sedamdesetogodišnjeg Marinka Kondića. Sve ovo pokriva penzioner Dušan Spremo, stranački kolega iz DNS koji je uz pomoć Savanovića, Trninića i DNS sveo Upravni odbor JŽK BiH sa 12 članova koje bi morao  brojati po Ugovoru na svega tri.

Danas sedamdestogodišnji Marinko Kondić je na mjestu generalnog direktora JŽK BiH od 2007. godine na upotrebi ima službeni automobil koji koristi za lične pootrebe jer iz mjesta stanovanja BanjaLuka na mjesto rada u Doboj ili Sarajevo putuje samo na dan uspolate plate koja iznosi nekoliko hiljada KM. Nije ni čudo što se toliki mangupi bore zza radno mjesto generalnog direktora JŽK BiH koja služi samo radi visokih plata strnačkih mangupa.