Da li djeca trebaju imati normalno školovanje, kakvo dolikuje ili trebaju biti eksperimentalni kunići? Ovo je pitanje, koje postavljaju roditelji sebi, ali i drugima u Osnovnoj školi „Gornja Slatina“ u Gornjoj Slatini nadomak Šamca.

Naime, roditelji učenika IV razreda ovih dana su poveli veliku borbu protiv svih nepravilnosti i brutalnosti nad njihovom djecom, a čiji je akter, na žalost vršilac direktorice ove škole Tanja Cvijanović.

U I razred ih je uvela učiteljica Milena Bajraktarević, koja je potom otišla na trudničko bolovanje, zatim razred preuzela Željana Tošić, potom kratko Ružica Novaković, da bi se poslije nje vratila sa bolovanja Milena Bajraktarević, a sada nastavu izvodi ponovo Željana Tošić. Raspisan je konkurs za ovo radno mjesto i prema tvrdnjama roditelja, na ovo mjesto će Milica Ćajić iz Šamca, a ne Željana Tošić, kako su očekivali.

Zbog toga su imali i sastanak sa v.d. direktoricom Cvijanović, ali bez ikakvog uspjeha.

– Sa njom nismo ostvarili najbolju komunikaciju. Pokušali smo da joj objasnimo da je za našu djecu najbolje da ostane sadašnja učiteljica, jer smo, kao roditelji zadovoljni njenim radom i odnosom prema djeci, pogotovo jer su česte promjene učiteljica izazivaju stres i posljedice za naše školarce. Međutim, ona je ostala pri stavu da je konkurs raspisan i da, ako smo nezadovoljni možemo se žaliti Ministarstvu prosvjete i maltene nas „otjerala“ iz svoje kancelarije, što je kod nas izazvalo ogorčenje. Uputili smo peticiju nadležnima u Savjetima MZ Gornja Slatina, Srednja Slatina, Donja Slatina i Gajevi, te dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS za pomoć u rješavanju ovog problema – ističu ogorčeni roditelji učenika IV razreda škole u Gornjoj Slatini.

Vršilac dužnosti direktorice škole u G. Slatini, Tanja Cvijanović, poslala je pisani dopis „pobunjenim“ roditeljima, na tri stranice, ističući zakonske odredbe po kojim je raspisan konkurs, te na kraju navodi:

– Stoga očekujem da ćete svoje buduće postupke procjenjivati i za dobro vaše djece, ali i zbog ugleda škole koju pohađaju – ističe v.d. direktorica Cvijanović.

Međutim, roditelji su riješeni.

– Mi smo jednoglasni u svom stavu. Ukoliko dođe nova učiteljica, kolektivno ćemo djecu ispisati iz OŠ „Gornja Slatina“ i to smo napisali i u dopisu resornom Ministarstvu – naglašavaju roditelji.

Inače, OŠ „Gornja Slatina“ je još u školskoj 2011/12, trebala da izgubi status centralne škole, zbog nedostatka djece, ali je tada raznim političkim uticajima, zadržala status. To je bilo prije sedam godina, da li je danas više ili manje djece, ostavljamo čitaocima da procjenjuju.