Šta se događa u RKUD Pelagić?

Veterani jednog od najstarijih kulturno umjetničkih društava ne samo u Banjaluci, već i  u regiji, uzburkali su kulturne duhove u Gradu na Vrbasu. Zar je moguće da nam je i “narodna nošnja” korumpirana do te mjere da je nekoliko ljudi “uzelo” pod svoje ono što se finansira iz Gradskog, a ponekad i državnog budžeta.

Iz veteranske sekcije stiglo je i pismo koje ćemo prenijeti u cjelosti, ali prije toga javnost moramo obavijestiti ko danas stoji iza RKUD Pelagić.

Naši izvori kažu dva čovjeka i njihove uže i šire porodice!

Riječ je o sekretaru Vijeki Dragušiću, čija je supruga (gle slučajnosti) Dijana garderober u društvu. I to nije sve. Bračni par Dragušić ima i dva sina koji su vođe folklornih sekcija!?

Predjednik Upravnog odbora društva je  Milenko Savanović. Pored njega u Upravnom odboru sjedi i njegov zet, ali i djevojka od njegovog sina. Malo li je?

Ostalom pročitajte pismo koje će dati mnoge odgovore…..

Dragi veterani, kolege folkloraši, poštovaoci kulture i čuvanja naslijeđa, u prostorijama NAŠEG društva desio se mali presedan.

Naime, nakon višemjesečnog igranja u novoformiranoj veteranskoj grupi, urednog izmirivanja članarine, dva održana koncerta i našeg ličnog zalaganja za proslavu 90 godina postojanja našeg društva, veterani Pelagića su dobili informaciju da više ne postoje! Odnosno, da nikada nisu ni postojali!

Zašto? Zato što su za veoma kratko vrijeme uvidjeli da naš Pelagić nije više naš, on je u potpunosti privatizovan, gdje dva čovjeka odlučuju o svemu! Bez pravilnika, bez statuta, bez Upravnog odbora, bez zakona…

Nezakonite radnje koje su bez ikakve kontrole obavljali godinama, predmet su višednevne inspekcijske kontrole, nakon koje su optužili veteransku grupu kako “ruši” Pelagić!

Da, optužili su baš one ljude koji su u najtežim ratnim godinama sačuvali taj isti Pelagić, koji nose najljepše uspomene i ljubavi iz tog istog Pelagića, i koji bi ga ako treba i svojim tijelima branili!

Gospodo, ovo vam je bio pogrešan potez!

Pozivamo sve članove, djecu, roditelje djece Pelagića, pozivamo medije, pozivamo javnost, pozivamo sve inspekcije, revizije i kontrole, da izvrše uvid u katastrofalno stanje u društvu, javašluk i bezakonje, SVE pozivamo na odgovornost!

Dužni smo to uraditi zbog pravde, zbog nas samih, a ponajviše zbog djece koja treba da najljepše godine provedu u zdravoj, a ne učmaloj i korumpiranoj sredini!

Veteranska grupa RKUD Pelagić