Svaki građanin Republike Srpske volio bi da ima svoju reprezentaciju, koja bi s ponosom nosila grb Srpske na dresovima. Kažemo svi bi voljeli, a ipak to najviše “vole” u Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Evo prođe više od decenije od ustoličavanja Mile Kovačevića na mjesto prvog čovjeka FS RS i kako nam “ugledni” obeća dolazak reprezentacije Srbije na Gradski stadion u Banja Luku. Čekamo “orlove” i dalje, koji će doći jednog dana. Kada krene kampanja za novi mandat, opet će “orlovi” sletjeti u Banja Luku, u septembru, aprilu, julu, opet zavisno od potrebe.

Naravno, nema od dolaska reprezentacije Srbije ništa, dok su Mile i pajtaši u FSRS, jer su odavno pokidane sve veze sa Fudbalskim savezom Srbije.  Na žalost, propuštena je odlična prilika da publika u Srpskoj vidi “orlove” na djelu, jer ih predvodi Mladen Krstajić, prvi čovjek Radnika i čovjek s naših prostora.

Zbog toga se narodu “mažu” oči sa novim cirkusom sa mlađim selekcijama reprezentacije Srpske. Proteklog mjeseca su održana selektiranja po nekim mjestima budućih reprezentativaca. U svim normalnim savezima, što opet naš svakako nije, selektori gledaju takmičarske utakmice i onda određuju potencijalne kandidate. Jedino kod nas se vrši selektiranje. Takvu praksu uveo je Branimir Tulić, koordinator reprezentativnih selekcija, što ne čudi o kakvom se stručnjaku radi.

Roditelji se, po običaju “zapale”, jer dijete je reprezentativac, pa makar i kod Tulića, a odlasci na međunarodne turnire, gdje je više stručnog štaba, koordinatora, vođa puta, sekretara, nego igrača su posebna priča, o čemu ćemo nekom drugom prilikom.

Jedan od onih kojem je nejasno kako se dolazi do reprezentacije jeste i Milenko Petrović, direktor Mladosti iz Glamočana, kluba koji će već drugu godinu za redom organizovati kamp FK Partizan.

-Ima li kakav kriterijum za poziv u selekciju? Kako ti selektori mogu nekoga zvati, a da nikada nisu pogledali ekipu, ili utakmice. Dajte nam recept, da i mi imamo reprezentativce, recite šta i koliko šta košta da kažemo roditeljima i da budemo svi reprezentativci. Ovako nas brukaju, gdje god stignu. Nije samo Mladost problem, pogledajte Spartak koji ima 400 djece, i kojeg vode eminenti treneri, selektori za ove koje je izbarao FSRS. Pa, Rekreativo, takođe ima djecu, i još mnogi brojni klubovi. Gdje su djeca iz Mladosti Farmaproma koji su srebreni u svojoj ligi u generaciji 2006. Dajte samo jednom odgovorite na jedno od postavljenih pitanja, i obrazložite svoje odluke, stanite iz njih, pa makar bile i pogrešne. Dajte nam formulu kako se postaje reprezentativac, ili igraju samo podobni i oni koji mogu platiti “stručnost tih selektora” – poručio je Petrović.

I onda dođe “velikan” Mladost iz Velike Grede, sela negdje u Vojvodini i očita lekciju reprezentativcima Srpske, a onda Izvršni odbor FSRS usvoji jednoglasno izvještaje o sjajnim međunarodnim nastupima reprezentacije RS.

Brukanje je najblaža riječ, za ovo što rade u FSRS.