ŽRS će biti obavezne i poslije stupanja na snagu Zakona lex specijalis zaključivati Ugovor o prestanku radnog odnosa ”po sili zakona,” tek po ispunjenju uslova iz člana 41 ili člana 42 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je na snazi. Prema članu 41 Zakona o PIO u primjeni, pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok je članom 42 stav (1) utvrđeno da osiguranik koji nema navršenih 65 godina života ima pravo na starosnu penziju kada navrši 60 godina žiovota i 40 godina penzijskog staža.

Stavom (2) člana 42 zakonodavac je utvrdio pogodnosti koje može, ako želi koristiti osiguranik žena i otići u penziju poslije ispunjena oba uslova 65 i 40 kada navrši 58 godina života i 35 godina starosti.

Znači radnici  ŽRS Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju dok god je na snazi omogućuje rad do navršene 65 godine života bez obzira na godine staža. Sve drugo su prevare, hvatanje u mutnoj vodi što po savjetima Milenka Bilića, jednog od četvorice Savjetnika generalnog direktora, i rade zaposleni u ŽRS na radnim mjestima pravnika jer su sa sumnjivim dokazima o zvanju ali neupitnom pravnom neznanju. Ovi nepismenjakovići svakodnevno provode naredbe nesposobnog menadžmenta ŽRS i vrše mobing, pritiscima na zapooslene koji bi mogli biti penzionisani samo po osnovu dobrovoljnosti, odnosno ličnih zahtjeva što im je garantovano odredbama Zakona o PIO, jer im ŽRS kao poslodavac, neće moći uručiti otkaz ni po stupanju novog Zakona o Željeznicama sve dok se sa njim ne uskladi Zakon o PIO. Stupanjem na snagu Zakona lex specijalis  ŽRS će moći raskinuti ugovor o radu sa zaposlenima, kao i do sada, prije navršenih 65 godina starosti samo ukoliko oni to žele. Sporni Zakon o Željeznicama neće omogućiti menadžmentu ŽRS otkazivanje ugovora o radu, izuzev onim radnicima koji podnesu pismeni zahtjev za sporazuman raskid radnog odnosa zbog odlaska u prijevremenu penziju po važećem Zakonu o PIO.

Po sličnom lex specijalis Zakonu koji reguliše sporazuman raskid radnog odnosa sa zaposlenima u MUP-u RS, do sada nije otkazan ugovor o radu ni sa jednim zaposlenim, osim sa onima koji su podnijeli pismeni zahtjev za sporazuman raskid radnog odnosa zbog odlaska u prijevremenu starosnu penziju.

ŽRS nebi svakako ništa dobila nezakonitim penzionisanjem 200 tinjak zaposlenih jer  na popunu njihovih  mjesta čekaju članovi Demokratskog narodnog saveza koji su primljeni ili će biti primljeni do predizborne kampanje ili poslije parlamentarnih izbora koji se održavaju u oktobru naredne godine. Prijem članova DNS nikada nije ni prestajao, zapravo on traje i danas, na određeno, to je nepisano pravo generalnog direktora nije zaustavljeno, kao što nije prestajalo pravo mjesečnog povećanja plata do 70 % četvorici savjetnika i neograničenom broju partijskim drugova po vlastitoj (samo)volji generalnog direktora i nečijoj drugoj preporuci.

Članove sindikalnih organizacija često zbunjuuju njihove vođe. Tako je DNS-ov Ministar saobraćaja Neđo Trninić ostao pri stavu prema kome je otvorio vrata za razgovor svima osim jednom sidnikalnom lideru, koga ”neće da vidi ni čuje”. Nedugo nakon sastanka isti taj lider je za sekretara svoje sindikalne organizacije, umjesto aktivnih, postavio pasivnog člana-preletača koji je bio kandidat za poslanika Ministrove Stranke, predsjednik je jedne od Gradskih Mjesnih orgnaizacija Ministrove Stranke, svakako i politički aktivista, član Gradskog odbora, pogađate DNS-a Banja Luka. Perfidno od sindikalnog vođe i funkcionera DNS-a.

Sinoćni duel između menadžmenta ŽRS sa jedne i trojice sinidkalnih vođa sa druge strane nije održan zbog odbijanja menadžmenta da u njemu učestvuje.

Propagandna mašinerija DNS je tokom jučerašnjeg radnog dana pustila u eter informaciju da je TV duel odgođen jer  su sve sindikalne vođe odbile učestvovati osim ovoga koji je umjesto smjenjenog aktivnog na mjesto sekretara svoje sindikalne organizacije postavio sindikalno pasivnog aktivistu DNS-a.

Definitivno je jedna od sindikalnih organizacija postala raketna baza političke strane DNS-a. Interesantan je zaključak upućenog člana ove sindikalne organizacije prema kome je smrt Čedomira Kneževića posljedica štrajka glađu ili nerazjašnjenih okolnosti. Uzork očekujućeg otkaza ostalim štrajkačima glađu je vjerovanje zakamufliranom sindikalnom vođi koji je zapravo odani član DNS-a.