Bračni par Rade (74) i Ljuba Blagojević (71) iz Prijemeta kod Foče proslavili su uz „zlatnu“ svadbenu tortu i šampanjac pola vijeka zajedničkog života! Nije malo… Zagledali su se još kao djeca čuvajući ovce po jošaničkim selima i Ljubino srce, mada je bila iz bogatije kuće, nije moglo izabrati nikoga sem Rada. Uzeli su se na Sveta tri jerarha 1967. godine, a u srećnom i bogatom braku izrodili su tri sina- Mila, Mira i Milenka od kojih su dobili osmero unučadi.

Pričaju da su jedno drugom u životu uvijek bili najveći oslonac i da su zajedno pregurali dosta teških iskušenja, od kojih je najteže bilo u ratu, kada su pogorjeli i pukom srećom uspjeli da prežive “krvavi Nikoljdan”1992. godine. Njihova Jošanica, u napadu muslimanske vojske iz Goražda, tada je opustjela. Ubijeno je 55 mještana, a Rade je preživio teško ranjavanje.

Bilo je teških trenutaka, ranjen sam tri puta za jedan dan, preživjelo se – prisjeća se velike jošaničke tragedije Rade, koji je i kao dječak nastradao od bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata. Objašnjavajući tajnu zajedničkog života, Rade veli da mladi naraštaji danas ne cijene brak, kao oni nekada.

– Najvažnije je međusobno poštovanje. Dobra volja nas je uvijek krasila, a ako smo se kad poljutili, to je bilo samo na momenat, dok pređeš deset koraka –  priča Rade.

Njegov unuk Branislav (22) ubacuje se u razgovor i napominje da ga je đed savjetovao da se ženi „za vremena“ da bi imao kad stići da podigne djecu, i da ako želi dobar brak mora slušati svoju ženu.

– Đed mi uvijek govori da ako ne budem slušao ženu, nema tu uspješnog braka – priča unuk Branislav.

Đed Rade, uz smijeh, potvrđuje riječi svoga unuka.

Taman tako, neka bude da je tako. Kod nas je familijarno poštovanje između muža i žene – dodaje Rade, a unuk ga dopunjava da u njihovoj porodici nikada nije bilo razvoda i da se nada da se ni on, ako se oženi, neće razvesti.

Baka Ljuba kaže da, i pored velikih nedaća kroz koje su prošli, imaju lijep život.

– Kućili smo se četiri puta, ne jednom ili dva puta, nego četiri puta smo preseljavali i konačno smo ovdje prije četiri godine, uz pomoć sinova i donacije, izgradili kuću. Sinovi nam pomažu, mi ni eksera nismo kupili i ništa bez njih ne bismo mogli. Hvala Bogu, sve jedno uz drugo – kaže Ljuba.

Za mlade ljude koji teško stupaju u brak ili misle da je brak robija, Ljuba ima poruku.

Potrebno je jedno drugom opraštati, jer najgore je rasturati brak. I muž i žena trebaju jedno drugo da slušaju i da se poštuju, to je na prvom mjestu. Nikad nikome nije „kao na dlanu“, nekad je bolje, nekad lošije, ali porodica je najvažnija – kaže Ljuba.

Rade i Ljuba sa porodicom

Njihov najstariji sin Mile kaže da su njegovi roditelji veliki borci, koji su živjeli mukotrpno, ali uvijek u radosti.

– Djeca su se rađala i rasla u siromaštvu, ali u radosti. Sinove su poženili u radosti, dobili unuke, svi su zdravi i napredni.

Mile ističe da zajednički život njegovih roditelja krase ljubav, razumijevanje, tolerancija i opraštanje.

– Čitav život su oprašatli jedno drugom, voljeli se, razumijevali, pomagali, u borbi i radu, čemu su i nas naučili,a sada mi to prenosimo na svoju djecu – zaključio je Mile.

Da su Blagojevići izuzetno radna porodica, pokazuje i primjer unuka Branislava, koji se odavno osamostalio i sa svojih 22 godine velikim radom već skućio, pa se može očekivati da će poslušati i đedov savjet za ženidbu. Uz svadbeno kolo, gusle, ojkače i bogatu trpezu, Rade i Ljuba proslavili su zlatni i zakazali dijamantski pir sa djecom i brojnom rodbinom, pokazujući još jednom da je sloga najčvršći temelj njihovog doma.