Sindikalne organizacije u ŽRS su organizovale proteste koji su samo potvrdili da se moć privrednog i najtežih oblika kriminala štiti iz vrha piramide u izvršnoj vlasti RS.

Naredbodavan odnos Ministra pravde pravosuđu i njihova poslušnost govori u prilog analizama da ova piramida ugrožava temelje države, pravosudnu i zakonodavnu vlast Republike Srpske je pogazila izvršna vlast. Piramida kriminala se ne bi održala u javnim preduzećima da nije brižno njegovana i čuvana iz vrha izvršne vlasti. Bezbroj, pa i ovaj primjer govori da Republika Srpska nije demokratska, naprotiv, radi se o dijelu države u kojoj vladaju stereotipi u kojima se najbolje snalazi policija spremna i ovoga puta, da odradi ”sve”. ”Slobodni” i oni drugi mediji izvještaje su počeli stereotipno, preciznim brojem učesnika, jer ih je, primjetili ste, kao i obično, bez podloge ”utvrdila” ko drugi ako ne, policija, ”precizan i tačan broj 500” ne oko, već ni više ni manje nego diktirano. Prevod vam ne treba, stereotipi se uvijek uzimaju, zbog politike kojoj je sve pred raspadom, zvuči nevjerovatno, ali da stereotipski mediji nisu objavili ne bi vjerovali Robne rezerve su se u potpunosti raspale.

Vlada je definitivno ”zaokružila,” a mediji bez upuštanja u procjenu, objavili ”oko 500” učesnika protesta tako da se mogao steći utisak ”okruglo.” ”Slobodni” elektronski mediji K 3 i ATV su gledaocima udarnih večernjih informativnih emisija prenijeli broj ”500” ne oko 500, ali mnogi su da bi procjena bila realna da su ispred broja napisali ”jedinicu”. Bez obzira na, kao što prethodno rekosmo, bankrot Robnih rezervi Vlada bi lakše ponovo podnijela maticu Bosne centrom Doboja od ”rijeke ljudi” koja je snažno, zgusnuto i odlučno ”tekla” uzvodno od Željezničke stanice. Kolona je brojala 290 reda, a u svakom se nalazilo od 5 do 8 uglavnom muškaraca. Petaestak minuta po zaustavljanju pred Upravnom zgradom pred masom se pojavila Portparol ŽRS Nada Stevanović i prenijela poruku generalnog direktora radnicima da neće izaći pored njih, jer im se topli obrok ohladio, aludirajući na naredbu pravosuđa i Vlade RS kojom su obustavljena izvršenja pravosnažnih sudskih presuda i da od izvršenja sudskih presuda nema ništa. Generalni direktor je poručivao da će primiti predstavnike sindikata na razgovor. Prijetilo je da situacija izmakne kontroli, izrevoltirana masa drskošću generalnog je bila spremna na prevrtanje automobila i druge slične postupke uključujući izbacivanje i protjerivanje ”Bradonje” iz Upravne zgrada , kako navode, ”za sva vremena.

– Kako i ne bi, objašnjava jedan iz mase, ni danas nije na vrijeme došao na posao, samo je falilo da dođe alkoholisan. Gadimi se svi i ministri i Vlada i politika, pogledajte štite ”Bradonju,” a on, j.be li nas j.be u zdrav mozak, a danas nas zapiša, oladio nam se topli obroko, oladilo se njemu sve u kući. Pogledajte te ružne kape na policiji, njih i uniforme su kupili za 5 miliona od DNS-a, privatne firme Rankice Panić. Od njih iz DNS mi u ŽRS kupujemo svih ovih godina ”sve” baš sve, od igle do lokomotive, dijelove za američke lokomotive, kamionom noću ukradu hladnjake iz našeg magacina, onda nam ih proda ona i nikom ništa. Na kraju nam proda i ovoga Ministra Trninića. Sin mu se oženio iz Panića tako su ga našli i doveli iz Bratunca. Vide, čuju i znaju ljudi sve, dnevno se krade voz, kompletan voz, govorimo to od 2009. godine. DNS je to doveo do savršenstva. Bojan Ristić je izvršni direktor koji mjesecima ne dolazi na posao. Na posao ne dolazi ni Branko Mišić, bio na radnom mjestu otpravnik vozova u Doboju dok mu rješenje za pomoćnika šefa stanice nije dao isti Bojan Ristić. Ristić je svakodnevno za upravljačem jednog a Mišić drugom njegovog kamiona. Prevoze šta im se ponudi, iznudili su zajedno sa drugima iz ŽRS, prevoz cijevi prispjelih vozovima u Doboj u halu Fabrike valjanih traka Unis u Derventu, boksit do mjesta deponovanja radi utovara vozova u Banjoj Luci. Poslije zabrane deponovanja izrečenih od inspekcijskih službi u Banjoj Luci, obezbjeđen je dio porevoza od kopa Rudnika u Jajcu do Fabrike Zvornik. Ristić je nedavno bio u problemu jer je na jednom od nekoliko kamiona došlo do velike havarije mjenjača – ističe naš izvor koji je bio u jednom od redova štrajkača.

Ovaj odlično upućen izvor tvrdi da je Ristić ovih dana rješio stalno zaposlenje na ŽRS, kćerki Branka Mišića, vozača svoga kamiona sa punim radnim vremenom i platom koju prima kao da radi na radnoim mjestu pomoćnika šefa stanice Doboj. Potvrdilo nam je nekoliko zaposlenih, da se na radnim mjestima ne pojavljuju mjesecima dvojica neimara, Bojan Ristić i Branko Mišić. Izlivi gnjeva su srećom završili samo na gromoglasnim povicima mase : ”Lopovi, lopovi!“ ”Uprava napolje!” Protesti su planirani od 10 do 12 sati, jezgro mase se zadržalo pred Upravnom zgradom i poslije 13 časova I 30 minuta, dok su se mnogi ”smjenjivali” tražeći ”stolicu više” po dobojskim kafićima. ”Ovih 500” zasnovanih na stereotipu/bez podloge djeluje suviše imponzantno da Vlada ne bi poruke shvatila ozbiljno.