U   Banskom dvoru u Banjaluci  pred punom salom u svečarskom ambijentu  održana je  promocija dvije knjige autora Nenada Andrića “Peške kroz Svetu Goru” i “Susreti sa svetogorskim starcima”. Više od 65 minuta autor je pričao o svojim desetinana  putovanja  i sustreta po Svetoj gori. Obišao je svih dvadeset svetogorskih manasrira od kojih su po jedan Srpski, Ruski, a ostalih 17  Grčki. Na Svetoj gori je nekada bilo više od dvije stotine manastira ali po starom pravilu kada manastir nema makar 7 monaha on se gasi ili ga preuzima grčka koja je vlasnik Svete gore Atonske.

Nenad Andrić još relativno mlad čovjek, diplomirani fizikohemičar i magistar ekologije. Živi i radi u Beogradu. Bavi se zaštitom životne sredine, a u slobodno vreme tango plesom, vaterpolom i planinarenjem. Objavio je nekoliko naučnih radova. Veliki je zaljubljenik u prirodu i svaki slobodan trenutak provodi u njoj, a posebno na Svetoj Gori gde je upoznao i mnoge svetogorske monahe i starce. Na promociji je govorio izdavač Miroslav Damjanović, vlasnik izdavačke kuće NNK Internacional iz Beograda. A neki od značajnijih naslova koje su objavili u poslednje vrijeme su: “Hitlerovi ljudi”, “Jasenovački logor smrti, “, ” Kozaračka đeca.”, rekli bi lijep i  aktuelan opus

– Da znate svetogorski monasi su čuvari pravoslavlja u punom smislu te riječi. Mnogo dana  i noći sam proveo hodajući bespućima Svete gore obilazeći manastire, pećine i nepristupačne skitove da bi sakupio materijal za knjige koje sada promovišemo. Gospod mi je dao dara da zapamtim šta mi se kaže, šta čujem iz usta tih svetogorskih svetaca i ove knjige su samo to: svjedoh tih razgovora. Bio sam u skitovima i pećinama takozvanih monaha zilota koje bije ne baš dobar glas, jer su protiv svakog udaljavanja od izvornog pravoslavlja, a nažalost ono je često. Draga braćo i  seste ja vam večeras neću govoriti o nekim čudima, a nekima sam i sam prisustvovao, to jest svjedočio, to ćete vi kod vaših domova smješteni u udobnu fotelju moći spoznati iz knjiga koje promovišemo. Ove moje knjige su svjedočanstvo o Svetoj gori i moja potreba da vam prenesem neka od svojih iskustava sa putovanja po toj 2.033 metara visoj gori koja kako kaže leži na staklenim nogama, ili bolje rečeno nalazi se u seizmološki vrlo trusnom području. Monasi Svete gore tvrde da će se poslednja molitva održati na samom vrhu Svete gore u Crkvi Preobraženja. Samo znajte da je nas srpski čovjek ostavio vlo zapažene tragove na toj gori gdje se i danas moli za opstanak svih pravoslavnih hrišćana i ostalih ljudi dobre volje. Riječ  hvala braćo je najviše što mogu da vam kažem što ste se odazvali u ovako impozantnom broju, a tako se pokazala tačna moja tvrdnja sa su ovi prekodinski Srbi sačuvali najviše od pravoslavlja i da su njegovi vjerni čuvari – besjedio je Nenad Andrić.

Pripremio: Vidosav Đurđević