Saopštenje “Lutrije RS” u slučaju “prnjavorske sedmice” i loto bombe koja trese RS dovelo je u pitanje kredibilitet te institucije, jer se tek sada ne zna ko je “srećko”, odakle je, ni, zapravo, da li uopšte postoji osoba koja je dobitnik glavne loto premije vrijedne čak 1.650.000 evra, a koji je u 75. kolu, po ranijem saopštenju “sestrinskih” lutrija Republike Srpske i Srbije, dobitni tiket uplatio na kiosku u Prnjavoru.

To je u svom saopštenju “Lutrija RS” i potvrdila, ali je poput nove bombe odjeknuo dodatak:

– Povodom informacija koje su se pojavile u vezi sa isplatom i plaćanjem poreza na dobitnu kombinaciju, u slučaju dobitnika “sedmice”, koji je tiket uplatio na prodajnom mestu “Lutrije” u Prnjavoru, rukovodstvo opštine polazi od pretpostavke da on ima prebivalište u Prnjavoru, što u ovom slučaju nije tačno – dodaje se u saopštenju “Lutrije RS”.

Drugim riječima, Prnjavorčanima i rukovodstvu grada, koje je tim povodom zakucalo na vrata “Lutrije RS”, poručeno je da ne računaju da se toj lokalnoj zajednici na ime poreza za glavni dobitak i uplaćenog tiketa na njenom području isplati gotovo 500.000 evra, odnosno milion KM!

U prnjavorskoj delegaciji koja je zakucala na banjalučka “vrata sreće” ne kriju ogorčenje, ali i odlučnost da stvar isteraju načistac. Poručuju “Lutriji RS” da uplati 30 odsto poreza na račun budžeta Opštine Prnjavor, ili druge lokalne zajednice u RS, iz koje je, eventualno, srećni dobitnik.

– Kako su nam usmeno rekli u “Lutriji RS” i “Republičkoj upravi za sreću”, ovim saopštenjem je potvrđeno i postojanje nekakvog sporazuma, na osnovu kojeg su, suprotno propisima i zakonu RS, milionske pare odlepršale iz Srpske. Tada nam je potvrđeno da je srećni dobitnik iz Prnjavora. Skandalozno je, međutim, da su “preko noći”, nakon medija, iznete tvrdnje da, navodno, srećni dobitnik nije iz Prnjavora – ogorčen je načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

On ističe da će, ukoliko “Lutrija RS” u zakonskom roku dobrovoljno ne izmiri dobitni porez, presaviti tabak.

– Sudskim putem ćemo naplatiti taj iznos, uz zakonsku zateznu kamatu. Istovremeno ćemo potegnuti i krivičnu odgovornost svih onih koji su i u slučaju svih dosadašnjih, ukupno šestoro, dobitnika lokalnih zajednica iz RS “kumovali” tome da na njihov račun nije legla ni marka prihoda od poreza – najavljuje Tomaš.

BEZ ODGOVORA

DA li zbog zavjere ćutanja ili nečeg drugog, iz “Lutrije RS”, nisu stigli odgovori na ponovljena pitanja: Da li je porez prijavila Republičkoj upravi za igre na sreću? Odakle je srećni dobitnik ako, već, nije iz Prnjavora? Da li mu je isplaćen dobitak, kao i dobitak na ime poreza njegovoj lokalnoj zajednici?

“Večernje novosti”