Uvod u fudbalski skandal dogodio se na prvenstvenoj fudbalskoj utakmici Pete liga PFS Prijedor, igranoj 28. maja na stadionu u Ljubiji, između istoimenog kluba domaćina i FK Rasavci.

Glavni sudija utakmice Mišo Pašalija je dodijelio crveni karton i isključio jednog fudbalera gostujućeg tima, ali isključenje nije evidentirano u službene evidencije utakmice.

Pašalija je prema našim istraživanjimja tokom utakmice imao žestok verbalni okršaj sa Zdravkom Veselinovićem, stubom odbrane gostujućeg tima. Dvjestotinjak gledalaca na stadionu u Ljubiji je  u 55. minutu utakmice vidjelo Veselinović nedopustivo oštar start i dodijeljen žuti karton. Domaća ekipa je rano ostvarila visoko vodstvo od 3:0, a sudiji Pašaliji nije preostao drugi način da zaštiti vlastiti autoritet jer su uvrede i psovke Veselinovića i saigrača prevršile mjeru, pa je  dodijelio Veselinoviću direktan crveni karton. Delegat Tadić ili lice u PFS Prijedor je iz službene evidencije izbrisalo crveni karton!

Delegat utakmice Darko Tadić i službeno lice, u kancelariji PFS Prijedor zaduženo za zaključivanje utakmica u Comet sistemu, su namjerno izbrisali upisano isključenje Veselinoviću, znajući da njegov klub bez njega nema šansu na uspjeh u utakmicama baraža koje slijede. Cilj je bio da se brisanje isključenja prikaže kao greška koja bi se naknadno ispravila pripisivanjem isključenja drugom fudbaleru.

Zdravko Veselinović stub odbrane FK Rasavci je pred 200 gledalaca na derbi utakmici u Ljubiji skinuo dres, psovao i vrijeđao sudiju utakmice ali mu, zahvaljujući prljavim igrama službenih lica utakmice i odgovornih u PFS Prijedor, nije evidentirano isključenje pa će nesmetano, a možda i nekažnjeno nastupati na obje utakmice baraža protiv FK ”Podgrmeč” iz Oštre Luke.

Pored pobjede od 2:1 (2:0), žalbu na nastup Veselinovića u prvoj utakmici baraža igranoj 11. juna u Oštroj Luci, uložio je FK Podgrmeč.  Na potezu su zvanični organi, ali poznavajući katastrofalno stanje, odnose i brojne neregularnosti u PFS Prijedor koje je posljedica korumpiranosti kako na svim nivovima do FSRS tako i u pravosuđu, za očekivati je odbacivanje žalbe i nastavak po starom.

Kamera je zabilježila trenutak u kome sudija Pašalija na utakmici  Ljubija – Rasavci dodijeljuje crveni karton gosutjućem fudbaleru. Kada mogu da brišu službena lica ”brisali” smo i mi i karton u ruci sudije, i lik fudbalera gostujućeg tima kome je dodijeljen crveni karton. Ako je fudbalskim, policijskim i pravosudnim zvaničnicima stalo do zakona, pravde, prava i Republike Srpske istinu će saznati od Pašalije, šest preostalih ”neizbrisanih” fudbalera na slici, ostalih službenih lica i onih dvijestotinjak koje ovi koji ”brišu,” neizbrisivo prave ludima i gone sa fudbalskih terena…