Sve nam je bajno, sve nam je sjajno, reče Mile Kovačević na pres konferenciji u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske, a to za njim ponovi i komična figura srpskog fudbala Goran Ćejić, koji ni sam ne zna odakle je pošao, i dokle je došao….

Gotovo kao u Njemačkoj, samo što nismo šampioni svijeta, na sve je imao Mile odgovor, a vjerni papagaj Ćejić samo je klimao glavom. Dobro uštiman orkestar, nema šta….

U pozadini odjekivalo je “Poji Mile volove na reci, poji Mile”….jer i jesmo svi volovi kada nas ovakvi zgubidani ubjede da je sve pod konac i da samo što nije svanulo, iako nam još nisu objasnili ni zašto je smrklo.

Uostalom pogledajte izvještaj na zvaničnojstranici Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji je potpisao Zoran Vajkić. I sve vam je odmah jasno, za koga i zbog čega se fudbal igr u nas, odnosno njih….

Danas je u Banjaluci održana dobro posjećena konferencija za medije Fudbalskog saveza Republike Srpske gdje su o aktuelnim pitanjima vezanim za napredak i razvoj fudbala sa novinarima razgovarali predsjednik saveza Mile Kovačević i generalni sekretar Goran Ćejić.

Predsjednik se prvo osvrnuo na skraćenje Prve lige na 10 klubova u sezoni 2019/2020.

– To je pozitivan iskorak i vjerujem da će donijeti kvalitet, pogotovo u najvišem rangu takmičenja a to je Prva liga Republike Srpske. Sada smo u situaciji da najmanje dva-tri kluba žele da izbore Plasman u Premijer ligu BiH i da se u njoj zadrže, a ne da igraju neke epizodne uloge –  rekao je predsjednik Kovačević koji se u nastavku razgovora osvrnuo i na šampionat Srpske.
– Protekla sezona bila je jedna od najuspiješnijih a rezultatskih bilo je zanimljivije u borbi za opstanak s obzirom da je Borac vrlo rano osigurao šampionsku titulu. Borac ne samo da je osvojio titulu već radi na reorganizaciji i prema našim informacijama vratiće se u Premijer ligu BiH mnogo jači i sa željom da se svake godine bori za izlazak u Evropu. To je bio naš cilj. Da ne budemo „topovska hrana“ sportskim prijateljima iz Federacije BiH – naglasio je predsjednik FSRS.
Novinare je interesovalo zašto je član Izvršnog odbora FSRS Radenko Vasiljević napustio sjednicu i da li je podnio pismenu ostavku.

– Sigurno da ima razočaranih , koji su iz ljubavi prema nekim klubovima, a Vasiljević je predsjednik FK Sutjeska, imali drugačija razmišljanja. Ali, sistem nije mogao da dozvoli takve stvari, odnosno proširenje lige, da bi Sutjeska ostala i smatramo da je Izvršni odbor FSRS usvajajući liste liga i promovišući prvake, završio tu priču. Sistem ne robuje pojedincima , već su odluke donesene u skladu sa pravilnicima. Razloge o skraćenju neću ponavljati jer je ta odluka donesena prije godinu dana. Vjerujemo da smo najtransparentnija asocijacija u svim sferama u državi. U savez nije stigla pismena ostavka gospodina Vasiljevića – kazao je Kovačević.
Predsjednik FSRS je najavio da je sva procedura oko izgradnje pet terena sa vještačkom travom završena te očekuje realizaciju istih do kraja godine u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bjeljini i Istočnom Sarajevu. Ista situacija, naglasio je Kovačević je i sa trening centrom FSRS u Prnjavoru čija izgradnja treba početi do kraja ovog mjeseca.

Generalni sekretar FSRS Goran Ćejić najavio je u novoj sezoni da će Prva i dvije Druge lige biti praćene uživo ( lajvskor) na zvaničnom sajtu a uveden je i novi mejl info@fsrs.org za sva pitanja i sugestije. Ćejić je dodao da će Fudbalski savez RS svim klubovima u Prvoj i Drugim ligama dodjeliti lopte, dar sponzora, dok će klubovi Regionalnih liga umjesto lopti biti oslobođeni plaćanja dijela kotizacije, pod uslovom da edukuju stručni kadar za C licencu. Na kraju je generalni sekretar upoznao novinare o aktivnostima koje se provode u savezu koji i ove godine nastavlja da posluje sa profitom pošto je poslije prvih pet mjeseci savez u plusu od 40.000 KM.