Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma “Sutjeska”, Pavle Milanović imao je poseban zadatak – najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o glumici i supruzi Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor.

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna povjeren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije.

Elizabet Tejlor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Ričarda Bartona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene djece imao je samo Pavle.

-Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigdje blizu vile – priča Pavle.

Služio je on i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuvare.

Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži dio njegove karijere u ugostiteljstvu.

-Ali ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem – kaže on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom Pavle se sjeća i danas.

-Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara – prisjeća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu.

-To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svijetu, živjelo se bolje, ljepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživeti, a moj sin možda hoće – zaključio je on.