Fudbal u Republici Srpskoj odavno je izgubio svaki smisao. Pogotovo, kako su nam došli raznorazni “stručnjaci” iz svih profesija da rukovode fudbalskom organizacijom.

Izvjesno je da prvak Regionalne lige RS, grupa “centar” neće u Drugu ligu RS, grupa “zapad”. Čudni rezultati vodećih u proljećnom dijelu, samo su odraz takvog stanja, a najnovija “akcija” FSRS, gdje su maltene pola lige anketirali, da li neko ima drugoligaške ambicije, samo su potvrda ono što smo naveli na početku teksta, da je fudbal izgubio svaki smisao.

Kakva je to liga, kakvo je to takmičenje, da potrošite 20.000 ili 30.000 KM, a da nema nikakvog efekta. Kakav je to Savez, da prvak ne ulazi u viši rang ?

Na žalost, FSRS je primjer jednog takvog nakaradnog sistema, koga nema ni u afričkim državama.

Ovo se dešavalo i ranije, a u skorom sjećanju nam je Napredak iz Donjeg Šepka, koji je dvije godine odustajao od Prve lige RS i predsjednikovo Jedinstvo iz Žeravice, jedanput, sa velikom šansom, da ove godine stigne Šepčane.

Postoji Disciplipnski pravilnik FSRS, koji jasno kaže da odustajanje od takmičenja znači i izbacivanje u najniži rang i start u novoj sezoni sa -12. To važi za neke klubove, a za “privilegovane” ne. Recimo, Napredak iz Donjeg Šepka je imao brojne povlastice godinama: od neulaska u viši rang, ovjerene ljekarske preglede u drugoj državi, neposjedovanje mlađih selekcija, da bi danas bio ugašen.

Klubovima je bolje je potrošiti tih 20.000 ili 30.000 KM na mnogo pametnije stvari, nego ih “spiskati”, da bi na kraju mogli zaključiti, da niti znaju gdje su bili, niti su šta su radili.