U  svečanoj Sali skupštine opštine Srbac uz prisustvo velikog broja poštovaoca pisane riječi promovisana je knjiga “Dušu nisu ubili” Mire Lolić Močević. Ovo djelo koje  govori o stradanju srpskog naroda u dvadesetom vijeku je dio projekta koji su radili dr  Dragi Mojsilović i Mira Lolić Močević, novinar i književnik koji već više od 25 godina radi na RTRS i postala je prepoznatljiva jer je uradila preko 300 lijepih reportaža  kao i po serijalu “Tamo daleko”. Ovo je  Miri već treća knjiga koja se bavi uglavnom istom tematikom to jest stradanju Srba u dvadesetom vijeku. Njena knjiga koja je izašla ranije “Zločin nad zločinima” agrumentovano govori o postojanju logora za djecu u NDH, koji su progutali desetine hiljada  mladih života.

– Ideju za ovaj projekat sam preuzela od svog supruga Zdravka Močeviča koji je poslije dugotrajnog zatvoreništva tokom predhodnog rata u sarajevskim logorima za Srbe, dobio  ideju da se mora napisati nešto što će srpski narod posjećati na sve žrtve u dvadesetom vijeku u kojem je ova populacija doživjela čak tri stradanja. Sve je počelo 1914. kada su austrougarske snage ulaskom u Bosnu počinile stravičan zločin nad našim narodom. Neviđeni zločin i do tada nezapamćeni nad jednim narodom  nastavljen je početkom 1941. kada su Ustaše novoformirane NDH i Njemačke oružane snage počinili strašne zločine u Jasenovcu, Doboju, Podrinju, Bihaću i Hercegovini. O tome se zbog bratstva i jedinstva moralo ćutati  da bi se zaboravilo. Ova knjiga je svjedodžba ljudi koji su preživjeli logore mučenja i torture kakve do sada nisu poznate da su se desile nekom drugom narodu osim srpskom. I opet po uhodanom scenariju sve se ponavljalo i u otadžbinskom ratu od 1991-95 godine. Mi to nesmijemo zaboraviti! Dužni smo da se sjećamo i da o tom govorimo jasno i glasno da nas svi čuju, da govorimo argumentima koji su nepobitni jer tako će konačno i naša istina odjeknutu svijetom. U ovoj knjizi  imate svjedočenja  velikog broja mučenih Srba, dokument koji govori o stradanju preko 23. ooo djece u logorima za djecu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Nikada i nigdje nije poznato da je takav logor za djecu još negdje postojao. Čak i Nijemci tvrde da nisu znali za postojanje logora za djecu, a   mi smo ih upoznali sa tim činjenicama ovom knjigom čija promocija je rađena i Njemačkoj.  Ona dokumentovano  svjedoči  o tim gnusnim zločinima. Mi nemamo pravo na zaborav, moramo svi zajedno svako u svojim mogućnostima  da se podsjećamo naših nevinih žrtava da nam se takav zločin nikada više ne ponovi – rekla je Mira Lolić Močević u svom obraćanju prisutnima.

Sjajan domaćin promocije bio je Branko Savanović, direktor biblioteke u Srpcu. U sklopu ove divne promocije djela prikazan je i dokumentarni film koje nas podsjeća da imamo obavezu da  sa vječno sjećamo nevinih žrtava sa napomenom da se nikada i nigdje ni jednom narodu nije desilo da u jednom vijeku tri puta strada od istih neprijatelja na tako surov način sa  mnogo žrtava civilnog stanovništa  pa čak i ogroman broj djece.

Knjiga  je uz veliki napor autora prevedena na njemački, engleski i ruski jezik, a uz knjigu ima i dokumentarni film koji kroz niz činjenica pokazuje mjesta i broj stradalih na raznim lokacijama u Republici Srpskoj i ali u logorima van Bosne i Hercegovine. Gospođa Lolić Močević je skupu saopštila da je štampan određen broj primjeraka ove knjige koja će biti podijeljena  svim školama u Republici Srpskoj koje imaju biblioteke.

Promociju su  na opšte odobravanje i oduševljenje svih prisutnih  prisustvovali sveštenici  srbačkih prasvoslavnih crkava i iguman manastira Osovica koji su izrazili spremnost  da pomognu u edukaciji mlade generacije o pitanjima zločina nad našim narodom o kojima svjedoči ova knjiga.

Vidosav Đurđević