Cijela mrkonjićka regija proteklog vikenda slila se u Podbrdo, nedaleko od Mrkonjić Grada, na stazu “Rapnjevići” gdje je održana šampionska štraparijada. Više od 5.000 posjetilaca i ljubitelja najjačih konja iz regije uživalo je u ovoj tradicionalnoj narodnoj svetkovini, koja polako, ali sigurno prerasta u brend ovog kraja.

Više od 50 rasnih ždrijebaca takmičilo se u tri kategorije, laki, srednji i teški parovi, a najviše pažnje privukli su “teškaši” koji u paru vuku i preko tonu i 300 kilograma tereta.

Pobedu su odnijeli Jadran i Jadran, čiji je vlasništvo “ZIS-a” koji su vukli teret 75,30 metara, drugo m jesto pripalo je Dorti i Brnji u vlasništvu “Gas Petrol Drvodexa”, sa 59 metara, a treće mjesto pripalo je paru Cigo i Brnja”, vlasnika Dušana Lukića koji su povukli balvane 52,40 metara.

A, uz konje bilo je svega, kako već i dolikuje štraparijadama. Program je vodio nadaleko čuveni voditelj za ovakve manifestacije Stanislav Jakica, a pod ogromnim šatorom publiku su zabavljali braća Lekić. Miris prasića i jagnjića na ražnju, te roštilja širio se Podbrdom do dugo u noć, prepričavale su se dogodovštine, i dogovarala druženja za neke nove štraparijade.

Straparijada Podbrdo 2

A, sve ovo svojim fotoaparatom zabilježio je naš vrijedni saradnik Miroslav Radulović….