Pravilo da u zapisniku za jednu utakmicu Premijer lige klub može imati četiri stranca otvorilo je više mjesta za domaće igrače, ali neki klubovi još ne mogu da se naviknu na to, pa u svojim redovima i dalje imaju više igrača iz drugih zemalja nego što je dozvoljeno.

Naravno, to im niko ne može zabraniti, ali postavlja se pitanje da li klubovima treba veći broj od dozvoljena četiri stranca, kada ih ne mogu maksimalno iskoristiti. Iako o tome nerado pričaju, brojke govore da im trebaju jer čak šest premijerligaša ima veći broj, a rekorder je Široki Brijeg sa devet, od kojih su čak šestorica iz Hrvatske. Više od četiri imaju još Sarajevo i Zrinjski, po šest, te Krupa, Zvijezda 09 i Mladost po pet.

U premijerligašu iz etno-sela Stanišići donedavno su imali dvocifren broj stranaca, čak deset, dok sedam igrača ima dvojno državljanstvo.

– Otišli su Nasri Adova i Brahim Adova (Gana), Nemanja Parmaković, Stefan Trifković i Miloš Zlatković (Srbija). Sada ih je ostalo pet, tako da više nemamo prostora za manevrisanje, ali ako se ukaže kvalitetno pojačanje iz druge zemlje, sigurno ćemo reagovati i dovesti ga u naše redove – naglasio je predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić.

U ekipi iz kanjona Tijesno donedavno su imali šest stranaca, a sada su ostali na pe, jer je Miljan Ljubenović iz Srbije sada dobio dvojno državljanstvo, koje imaju još četiri fudbalera Krupe.

– Višak stranaca ponekad nam jednostavno veže ruke jer ih imamo preko broja. Ukoliko bismo željeli dovesti nekog novog, morali bismo da otpustimo jednog od onih koji su pod ugovorom ili da ih bespotrebno gomilamo – istakao je direktor Krupe Mihajlo Bučinski.

U najpovoljnijem položaju od svih premijerligaša je treći klub iz Republike Srpske, bijeljinski Radnik, koji u ovom trenutku ima samo jednog stranca, Srbina Slavišu Radovića, dok sedmorica fudbalera ima pasoše dviju država.

– Sa te strane smo u odličnoj situaciji i mogu da kažem da smo u ovom prelaznom roku u maloj prednosti u odnosu na ostale klubove. Očekujem da to i realizujemo i da u narednim danima kvalitetni igrači pojačaju naše redove – rekao je sekretar Radnika Slobodan Đorđić.

Kada se sve sabere, u 12 premijerligaških klubova u ovom trenutku ima okruglo 50 stranaca. Najviše ih je iz Srbije i Hrvatske, a samo ih devet nije iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Luksuz

Iako je još u toku zimski prelazni rok i sastavi timova nisu konačni, jedan broj timova sigurno će ostati sa većom kvotom igrača van BiH od dozvoljene. To je definitivno luksuz i nepotreban trošak, pa je malo nejasno zbog čega se klubovi odlučuju na taj korak.

“Glas Srpske”