Fudbalski svijet klanja se Luki Modriću. Vezista Hrvatske vodio je svoju reprezentaciju do srebrene medalje na Mundijalu u Rusiji, a kao nagrada stiglo je i zvanično priznanje od FIFA za najboljeg igrača Svjetskog šampionata.

Danas se sve zna o prvotimcu Real Madrida, dječaku koji je sa Velebita krenuo u fudbalske visine, ali malo njih zna i to da je Modrić prve korake, seniorske napravio u Bosni i Hercegovini u dresu Zrinjskog. U sezoni 2002/2003 kao 18-ogodišnji talentovani klinac sa “plemićima” je špartao i po Republici Srpskoj, vojujući fudbalske bitke po Banjaluci, Trebinju, Modriči, Gradišci, Ugljeviku…..

I ova fotografija nastala je u tom periodu, u meču Zrinjskog i Modriča Maksime. U duelu Luka Modrić i Aleksandar Railić, tada prvotimac Modriče, danas uspješan fudbalski sudija.

-Uvijek je bio nezgodan za čuvanje, ali prije svega korektan i pravi profesionalac. Nisam mogao pretpostaviti da će baš ovo sve osvojiti i postati to što je danas. Ali, vidjelo se već tada, da je igrač za velike domete i da će ostaviti dubok trag u fudbalu. Drago mi je što sam na neki način i ja postao dio istorije igrajući protiv najboljeg na planeti – prisjetio se tog duela Railić.

Zanimljivost tog duela jeste da je za Modriču nastupao tada i Dario Damjanović, kasnije reprezentativac BiH, fudvbaler Hajduka, bundesligaša Frajburga, koji se na toj fotografiji vidi u pozadini duela Modrić – Railić.

Dejan Plisnić je rekorder po nastupima u Prvoj ligi Republike Srpske. U to vrijeme stajao je na golu Borca, u dvije utakmice imao je jednu pobjedu (2:0) i poraz (0:1). U izvještaju “Glasa Srpske” Plisnić je dobio ocjenu 7,5, a Modrić 5, što je najniža ocjena u novinarskom izvještaju.

Novinarski izvještaj sa utakmice Borac - Zrinjski (foto: RTRS)

-Nisam upamtio ništa iz tih duela da bi nešto moglo naslućivati da gledam rađanje velikog fudbalera. On je tada bio klinac, sitnije konstitucije, a na terenu nije pružao spektakularne partije. Međutim, nakon nekoliko godina, kada je počeo graditi svoj put, prilikom jednog gostovanja u Mostaru, Modrić je tada bio prešao u Totenhem, navijači Zrinjskog su ga dizali u ikonu, jer im je platio putovanja, kupio baklje, transparente…..Već tada je bio idol mladima, a o ovome danas nema potrebe da trošimo riječi. Zaslužio je sve ovo što ga okružuje – priča Dejan Plisnić.

Kako god bilo, ostaće zabilježeno da je svoj fudbalski put Luka Modrić trasirao i kroz Republiku Srpsku, i da i u takmičenju koje spada u donji dom evropskog fudbala može se roditi i stvoriti vanserijski fudbaler. Kud ćete bolji primjer od Luke Modrića.

“RTRS”