Ekipa Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Mrkonjić Grada pobjednik je regionalnog takmičenja Malih olimpijskih igara, u košarci za učenike osnovnih škola Banjalučke regije. Drugo i treće mesto pripalo je OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” i “Branko Ćopić” Banjaluka.
U ženskoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je ekipi Osnovne škole “Georgios Papandreu” iz Aleksandrovac, drugo “Branko Radičević” Banjaluka i “Petar Kočić” Mrkonjić Grad.
Organizator takmienja je bila Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” Mrkonjić Grad, u saradnji sa Pedagoškim zavodom RS.
Za mlade košarkaše uz želju da pobjede, prvenstven cilj takmičenja je bio da pokažu svoj raskošni talenat i olimpijski duh.
-Za mene su Male olimpijske igre veoma značajne, jer doprinose razvoju i polularizaciji sporta među učenicma- kaže Tamara Tomić iz mrkonjićke OŠ “Ivan Goran Kovačić”.
Slično pričaju i Mihajlo Mlađenović iz OŠ “Nikola Tesla” i Dragan Kurušić, koji košaraku treniraju u KK Prnjavor i Ruki Banjaluka.

Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Predrag Đuza, naglašava da je na takmičenju učestovalo 12 ekipa, po šest u muškoj i ženskoj konkurencij sa oko 150 učenika.
-Školski sport je baza za vrhunski sport. Zato je značaj Malih olimpijskih igara neprocjenjiv za razvoj i popularizaciju sporta kod mladih – rekao je Đuza.
Gorica Moconja Bilak, stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta oduševljena je organizacijom i kvalitetom takmičenja.
-Izuzetno se radujem kada vidim ovdje veliki broj takmičara i učenika, koji svojski navijaju za svoje ekipe. Ministarstvo i Pedagoški zavod davno su prepoznali značaj Malih olimpijskih igara, jer je to osnovna baza za razvoj sporta u Republici Srpskoj – tvrdi Gorica Moconja Bilak.
Republičko takmičenje Malih olimpijskih igara u košaraci plairano je krajem aprila za osnovne i početko maja za srednje škole. Zanimljivo je da će pobjednici u konkurenciji srednjih škola učestovati na maloj olimpijadi u Beogradu.

Tekst i foto: Slobodan Dakić