Stonoteniski klub „Mimoza“ iz Mrkonjić Grada, bio je domaćin turnira-tri kola Prve lige BiH. Mrkonjićani sa deset pobjeda i dva poraza dijele drugo i treće mjesto sa sarajevskim Željezničarem, s realnim šansama za plasman u Premijerl igu BiH. Vodeća je ekipa „Spensa 73“ iz Cazina, koja ima jedenest pobjeda i jedan poraz.
Stoni tenis u Srpskoj i BiH ima sve više poklonika, jer ga igraju djeca od sedam i veterani od 77 godina.
Predsjednik STK „Mimoza“ Dragan Maraković, kaže da klub postoji dvadeset godina i ima tridesetak takmičara, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Sa dosta uspijeha nastupali su u ligama Republike Srpske, a u poslednje tri godine u Prvoj ligi BiH.
-Prve dvije ekipe iz Prve lige plasiraće se u Premjer ligu BiH, a postoji mogućnost da se plasira i trećeplasirana ekipa. Imamo realne šanse da naredne sezone igramo u najelitnijem takmičanju stonotenisara u BiH. Na turniru u Mrkonjić Gradu zabilježili smo tri pobjede i prva smo ekipa koja je savaladala vodeći sastav „Spens 73“ iz Cazina – rekao je Marković.
U Republici Srpskoj i Bosni i Herecgovini stoni tenis u poslednje vrijema ima sve više poklonika.
-Trenutno imamo oko trideset takmičara. Dobro radimo sa mladim takmičarima i bili smo prvaci BiH u mlađim kategorijama. Dobre rezultate postižu kadetske i juniorska reprezentacija na Balkanskom i Evropskom prevenstvu – kaže stonoteniser STK „Spin“ iz Doboj Istoka Alen Osmić.
Slično priča i dječak Dario Pejić, član STK „Borac“ Banjaluka, jedn od najboljih mladih stonotisera u Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
-Prvak sam u svojoj kategoriji na nivovu BiH. Opredjelio sam se za stoni tenis, jer je taj sport trenirao i moj otac. Stoni tenis je zanimljiv i dinamičan sport. Traži motoriku i razmišljanje za svaki potez – kaže Pejić.
Opština pomaže Stonoteniski klub „Mimoza“, a obazbjedila je sredstav za organizaciju turnira.
-Značajno je da je naš grad bio domaćin jednog ovako značajnog turnira. Pokazali smo da osim što naša ekipa igra dobro stoni tenis da možemo biti i dobri domaćini. I na vrhunskom nivovu organizovati jedan ovakav kvalitetan turnir – rekla je načelnica opštine Divna Aničić.
Na turniru je učestovalo deset ekipa iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Slobodan Dakić