Marijan Beneš,  bokserka legenda Banjaluke, ali i cijele eks Jugoslavije bori se za život!

Beneš je smješten  na odjel neurologije Univerzitetskog centra RS u Banjaluci.

– Beneš je primljen  na UKC zbog psihomotorne usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića. Poslovodstvo i osoblje UKC ulaže maksimalne napore da mu pruži najbolje dijagnostičke procedure. On će boraviti na UKC još sedam dana kada će biti odlučeno da li će biti upućen na fizikalni tretman ili će biti upućen na kućno liječenje – poručila je Davorka Katana, specijalista neurologije.

Benešu su u posjetu sdošli bokseri šampioni iz cijele bivše Jugoslavije – dobitnici i osvajači preko 30 olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja.

Kačar, Josipović, Vujković, i ostali šampioni, došli su da podrže Beneša u jednoj od njegovih najtežih bitaka.

Klinički centar u Banjaluci bio je premali da primi sve boksere-šampione velikog srca.

Tadija Kačar, osvajač srebrne medalje na OI u Montrealu 1976. godine rekao je da mu je žao povoda zbog kojeg se sreću u Banjaluci
– Beneš je takva veličina da nam nije nikakav teret da dođemo. Znamo d aon to zaslužuje. Njegovo plemenito srce i duša su nešto što je izuzetno i to ga čini različitim od ostalih. Zbog toga što je u ringu bio takav- nokauter neprikosnoven. Na drugu stranu njegovo srce i duša su odisali nežnošću. Kao pesnik, kao muzičar. Sve ga je to činilo izuzetnim. Nama nije nikakav problem da dođemo – iz Subotice, Kragujevca, sa Romanije, iz Sarajeva, Prijedora, Prnjavora. Sama ta reč boks plemenita veština ne govori o njegovom surovom suprotstavljanju u ringu, već o našoj plemenitosti, koja nas ovako vezuje i okuplja. To je svojstveno boksu. Kada gong označi kraj, onda sve ono što je bilo se zaboravlja. Mi smo navikli na tako nešto – rekao je Kačar  u Banjaluci.

Said Čolpa, predsjednik bokserskog saveza BiH rekao je za Beneša da je veliki šampion i ljudska gromada.

– O Marijanu Benešu je sve viđeno i sve je ispričano. Veliki šampion i ljudks agromada. Iskoristio bih priliku da se zahvalim bokserskom klubu Slavija svojim kolegama bokserima iz Srbije. Mi s einače okupljamo na takmičenjima gdje se družimo u mnogo boljim i težim situacijama. Život je okrutan i surov i ponekad se okupimo u situaciji kakva je danas. našem prijatelji i legendi želimo što brži oporavak. Zahvlajujem se Kliničkom centru Banjaluka jer se vidi kakvu je Marijan njegu i tretman dobio – rekao je Čolpa.

Dragomir Vujković, osvajač bronzane medalje sa prvog šampionata svijeta u boksu 1974. godine kazao kako je Marijan u Beograd došao mlad, hrabar, plemenit. Proveli su zajedno nekoliko godina.

– Marijan je bio izuzetno hrabar borac. Marijan ej kao takav osvojio publicitet ne sam Jugoslavije nego i okruženja. Mnogo su ga poštovali – rekao je Vujković

Još jedan veliki banjalučki sportista,  osvajač zlatne olimpijske medalje u poluteškoj kategoriji 1984. godine Anton Josipović se zahvalio svima koji su doši u Banjaluku te osoblju i rukovodstvu UKC RS.

– Hvala bivšoj Jugoslaviji jer sve što je nekad valjalo se skupilo ovdje danas. Čim se vidjelo koliko nas dolazi rekao sam – ovo je ovdje ono što valja – kazao je Josipović.

Dobio je gotovo sve bitke u ringu, hoće li najvažniju životnu vrijme pred nama će pokazati.

Marijane izdrži, možeš ti to…….