PIŠE: Rade Radinković
Kao sportskom radniku više od 40 godina, koji podržava sve sportove, moram se oglasiti povodom maratona ulicama grada Banje Luke. Javno postavljam pitanje Organizatoru i tzv. sportskim radnicima, zašto u tom terminu, kao i zašto je start i cilj morao biti baš na tom mjestu.
Razlog je što se na trgu Krajine u tom terminu poslednjih šest mjeseci održava skup “Pravda za Davida”, nama običnim građanima koji razmišljamo svojom glavom i danima dajemo podršku, nedopustivo je da se u to vrijeme samo na 50 metara udaljenosti, pušta muzika (stotinama decibela) i dernjava “nadri spikera”, kojima je bio cilj da nadjačaju govor oca, nasilnički ubijenog mladića od 21 godinu, koji je i sam bio sportista.
  Na neki način mogu razumjeti čelnike grada, koji moraju radi svojih preuzetih uloga slušati “onog ko vedri i oblači” ali vi “sportski radnici” imate li imalo ljudskosti i karaktera, ili trebate tim sportistima, mladim ljudima staviti naočare da i oni vide “bordo”, bez obzira kakav im je pogled. Zato je valjda maraton i doživio fijasko, jer kad gledate svjetske i evropske metropole dok maratonci trče ulicama, građani se guraju da bi vidjeli svog šampiona. Ulice Banjaluke bile su sablasno prazne, šaljući tako poruku da je “maraton bio kad mu vrijeme nije”! Upravo zbog takvih stvari Banjaluka je izgubila status najsportskijeg grada eks Jugoslavije, jer za sport, kao i za sve prave vrijednosti u životu treba imati sluha, a ljudi koji vode ovaj grad odavno ga nemaju…..