Na adresu našeg portala stiglo je otvoreno pismo Veljka Malića, rukometnog radnika iz Banjaluke, koji je odgovorio Marinku Umičeviću, novoizbranom predsjedniku Rukometnog Saveza RS na njegove optužbe iznešene u medijima proteklih dana. Pismo objavljujemo u originalnoj verziji……

Gospodine Marinko,

Vi kao sportski radnik tj. član Upravnih odbora,ste u većini sportskih klubova Grada, poput RK „Borac“, FK“Borac“, KK“Mladi Krajišnik“ i dr. Uglavnom ovi nabrojani klubovi su u rasulu. Što su u rasulu, upitajte se Vi lično, jer očito da ste Vi svakom loncu poklopac.

Vaša ličnost u intelektualnom smislu nije dorasla opštem intelektualnom nivou  koji vlada u pomenutim klubovima.

Čak ste i Senator, što je sramota za ovaj Grad. Mnogo ja znam o svim Vašim aktivnostima, pogotovo u sportu. Dobro znate da Vas političke stranke samo trebaju zbog glasova radne snage koju perfidno kontrolišete i izrabljujete u „BEMI“ Osim galame Vi nemate intelektualni ni politički kapacitet i perfidno radite na svojoj ličnoj promociji, pod motom razvoja vrhunskog sporta.

Tačno je da ima u RSRS problema i neka to rješe nadležni organi za sport, a ne pojedinci kao Vi.

Kada sam Ja u pitanju, nikada nisam bio profesionalno zaposlen u RK „Borac“ niti sam primao platu koja je bila definisana Menadžerskim ugovorom za rad direktora Preduzeća kluba „Borac BL Hantrading“ u visini od 600,00 +100,00 KM mjesečno, koji je potpisao tadašnji predsjednik Kluba dr. prof. Jugoslav Jovičić. Ovoga momenta klub kao osnivač preduzeća mi duguje preko 80.000,00 KM bez kamata i nadoknade za duševnu nanesenu bol za sve postupke  Vas i Vaših podanika koji su iz prostorija Kluba izbacili moj radni sto, kompjuter, arhivu sa dokumentacijom i telefon, navodno radi sanacije, koja traje i do dan danas. Dobro ste znali prije tog nasilnog čina, očito krivičnog djela, da je na Skupštini Kluba 2005. godine donesena odluka da se sva sredstva iz donacija i sponzorstva prvo usmjeravaju na žiro račun Preduzeća, a onda poslije obrta tih sredstava iz opšte dobiti 70% se preusmjerava na žiro račun Kluba, a 30% ostaje za obrtna sredstva Preduzeća. Taj uvid u prikupljenu količinu sredstava i sama kontrola od mene lično nije Vam odgovarala radi Vaših skrivenih i podlih rabota.

Upravni odbor Preduzeća je i Upravni odbor Kluba, a mene kao člana Upravnog odbora Kluba i člana Skupštine Kluba nema na spisku iz nepoznatih razloga  iako sam Vam skretao pažnju više puta na taj čin nečije samovolje, odnosno zloupotrebe funkcije koju obavljate.

Kada ste spomenuli da ćete dovesti reviziju, nemam ništa protiv, ali prvo dovedite reviziju u RK „Borac“. Ne bih  sada da govorim o Vašoj izjavi po medijima kada ste decidno rekli da Vašim dolaskom u Klub istog dana dolazi i inspekcija. Od inspekcije ništa !? Sada najavljujete  inspekciju u RSRS, zašto je ne dovedete? Pitam se tko ste Vi da dajete takve izjave, kada se dobro zna da onaj tko je glavni finansijer, treba da pošalje po potrebi inspekciju, a to je Ministarstvo sporta  u Vladi RS.

Gospodine Marinko toliko  Vas u Banjaluci ozbiljno treriraju kao sportskog radnika da Vam je sada baza za RSRS Doboj???

Šta Vam se to dešava sa KK “Mladi Krajišnik” , odnosno zašto stanodavci zaključavaju sobe i ne daju da igračice iznesu svoje lične stvari te se pitam postoji li u Gradu institucija gdje niste poklopac!?

Pitam se koliko dugujete za ishranu i sještaj igračima-igračicama? Biće da  su dugove napravile predhodne uprave i to je za Vas moto izgovor kada nemate rješenja u klubovima kako da sanirate nastale dugove. Da li u tome ima i Vaše lične krivice, pitajte se???

Ne mogu da shvatim čime ste toliko i kojim pričama zaveli Vojislava Radju koji jako dobro poznaje stanje rukometa u BiH i ne laže kao Vi.

Staro je pravilo da kada se preuzima klub, preuzimaju se i sve postojeće obaveze tog kluba!

Izgleda da je Vama samo stalo do lične promocije i da u Banjaluci postoji samo jedan klub KKI “Vrbas”.

Sve o Vama govori monografija “BEMA”, Marinko na mašini, Marinko pored mašine i to na svakoj stranici. Živo me interesuje da li imate”onu stvar” da pokažete javnosti izvod iz banke sa Vašeg ličnog računa po kome se vidi da ste uplatili novac nekoj kulturnoj i sportskoj instituciji!?

Pošto sam stalno prisutan u rukometnim krugovima pitam se, kada je u pitanju finansiranje djece u RK „Borac“ od strane roditelja, zašto u završnom računu nije prikazana ta vrsta prihoda (dakle roditelji finansiraju kompletnu školu rukometa), a prikazuje se rashod. Vi ste Marinko na Skupštini Grada javno izjavili da je Škola rukometa skupa!? Kako je Škola rukometa skupa kada roditelji sve plaćaju, od dvorane, putovanja, opreme, organizovanja utakmica, službenih lica i sl. Roditelji sa pravom postavljaju pitanje šta je sa njihovim novcem i što se ne prikazuje u završnom računu!?

Vašim dolaskom u RK „Borac“ otjerali ste najbolje igrače tj. Trivundžu i Šekarića. Radi tog čina tuženi ste i izgubili ste parnicu!? Otjerali ste i sportskog direktora Gorana Malića, legendu Kluba sa največim brojem nastupa u Borcu. Otjerali ste i Nebojšu Golića u momentu kada je tražio da učestvuje u finansiranju Škole rukometa  sa ciljem da se rasterete roditelji.

Sjetite se Vaše izjave, kada je u pitanju KKI „Vrbas“ da jedna košarkaška invalidska kolica koštaju 10.000,00 KM i da Vam to niko ne kompenzira. Razbacujete novac, a nemate novac za kolica!?

Tražite pomoć od Grada i naglašavate da ćete Vi lično namiriti razliku tj. iz svoga džepa!? Kako Vas nije sramota!

Postoji velika razlika između oficijelnog  sporta i sporta invalida. Niko nema pravo da gasi sport invalida, ali taj sport ne podrazumjeva pojam profesionalizma. Vi to uvodite na mala vrata i sve radite da se oficijelni sport Grada minimizira i da samo postoji KKI „Vrbas“!?

Ono što Vi i Branković pričate preko Vama pristrasnih medija nema veze sa životom. O ovom ću se oglasiti kada za to dođe pogodno vrijeme, a nadam se da će to biti ubrzo.

Sada kada je Borac propao i nema nu spasa sada se vi i Branković  brinete o RSRS, a zaboravili ste da je Borac svojevremeno bio nosilac razvoja rukometa u bivšoj Jugoslaviji i BiH, a dolaskom vas dvojice sve propalo i sada tražite spas u RSRS.

Čujem da na političkoj sceni više ne računaju ozbiljno na Vas i da Vas polako puštaju niz vodu. Ovo ću provjeriti  još jedanput!!!

Vi i dalje nastavite da pljujete po meni, ali ne zaboravite da o Vama i Vama sličnih imam puno materijala i da su svi koji su vodili sudske parnice protiv mene na kraju izgubili!!!

Još jedanput Vas opominjem, ako imate  argumente slobodno ih puštajte u javnost, u protivnom ja takve kao što ste Vi jedva čekam na sudu.

 Izgleda da ste zaboravili epiloge zadnjih izbora i  kako Vam je “rogove spucao” Igor RadojčIć, a Vi mu se i dalje uvlačite u d… i to sve vige ljudi na Skupštini Grada. Ne zaboravite da Vi i Branković nemate veze sa sportom i zato nam je sport takav kakav jeste, jer takvi  kao vi sjede u klubovima zbog svojih ličnih interesa i promocija  i sport ne može da napreduje.

Morali ste naučiti i sprovoditi onu narodnu “Prvo reci pa ispeci”.

Marinko i na kraju očisti smeće u svom dvorištu pa onda kritikuj druge.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                                     Veljko Malić, dipl.inž.el.

Malo o sebi:

-tri stručna ispita,

-četiri licence,

-sudski vještak struke,

-kapetan i borac prve kategorije,

-najmlađi dobitnik Majske nagrade Grada za postignute rezultate u sportu i radu u sportu,

-rukometni sudija Prve lige Jugoslavije,

-realizator  prijema RSRS u EHF,

-osnivač i predsjednik URS RS,

-direktor ŽRK “Vrbas”,

-direktor “Borac BL Handtrading”,

-itd