Košarkaški klub Borac Nektar blistao krajem devedesetih kako u prvenstvu Bosne i Hercegovine tako i na evropskoj sceni.

Ekipa sastavljena od odličnih košarkaša, ali jedno ime se izdvajalo a to je krilni centar Zoran Kukić!

Bio je prvo ime Banjalučana oko je kojeg se gradila igra Borca, često se na parketima se moglo vidjeti da su za Kukića bila zadužena i po dva igrača protivničkih timova.

Bio je ljubimac banjalučkih navijača, također širom Bosne i Hercegovine imao ljubitelji košarke su uživali u Kukićevim partijama ističući ga kao jednog od najboljih igrača tadašnje super jake bh.košarkaške lige.

Iako je danas Igokea konstanta košarke BiH, a prva u RS, teško da mogu “politi” vode Kukiću i drugovima (Ševo, Blagojević, Glišić, Vuleta…), jer “Borik” je gorio za vrijeme evropskih utakmica kada su “crveno -plavi” predvođeni Kukićem izborili drugi krug Kupa Rajmonda Saporte. Takođe, NLB liga, i veliki mečevi sa Zvezdom, Partizanom, Cibonom, Zadrom, ali i odlični mečevi u bh ligi sa Širokim, Zrinjskim, Bosnom, Slobodom, a baš sa tuzlacima imao je i individualni duel, jer u njihovim redovima igrao je Jasmin Hukić, “protuteža” Kukiću. Dva sjajna košarkaša, ali i dobra druga van parketa. Tazo su valjda dvorane i bile pune….

Nakon Borca Kukić je karijeru nastavio u njemačkom Kelnu , gdje nastavio sa odličnim partijama kako u nacionalnom prvenstvu tako i na evropskoj sceni, a nakon završetka karijere bio je trener Kelna.

Kukić Zoran s Vrbasa Džordan!