Posljednjih 90 minuta prvoligaškog karavana razriješilo je sve eventualne dileme o tome ko će naredne sezone morati u niži rang, a ako su se u nekim klubovima i nadali da će ostati u eliti Srpske i pored lošeg plasmana to se neće desiti.

To je potvrdio i predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević poslije sve češćih spekulisanja da bi u narednoj sezoni broj klubova mogao ostati nepromijenjen i da bi takmičenje ponovo moglo startovati sa 12 klubova.

– Već ranije je odlučeno da od naredne sezone Prva liga broji deset članova i tu neće biti nikakvih promjena, a ko će biti među njima ostaje da se vidi. To znači da su iz Lige za opstanak prvoligaški rang sačuvali Slavija i Alfa Modriča, a da će preostala četiri kluba Tekstilac, Drina, Sutjeska i Sloboda u narednoj sezoni nastupiti u drugoligaškoj konkurenciji – naglasio je Kovačević.

Definitivan spisak učesnika prvoligaškog karavana za sezonu 2019/20. biće potvrđen na sjednici Izvršnog odbora.

– Još nismo precizirali datum njenog održavanja, ali to će biti krajem juna. Do tada će biti sve poznato, a na ovoj sjednici ćemo donijeti i odluku kada će početi naredna sezona među prvoligašima. Za sada su u opticaju dva termina, 10. ili 17. avgusta. Sistem takmičenja je već ranije dogovoren i igraće se trokružno, što znači da će prvoligaši u narednoj sezoni odigrati 27 kola – nastavio je Kovačević.

Prvi čovjek saveza je istakao da ni u vezi sa pitanjem novih prvoligaša ne bi trebalo da bude ništa sporno.

– Jedinstvo iz Žeravice u grupi zapad je već ranije obezbijedilo titulu i već su najavili da žele igrati u višem rangu. Kod njih je problem što u prethodnoj sezoni u mlađim kategorijama nisu nastupili sa tri selekcije. Kao što je poznato još ranije smo donijeli odluku da svi klubovi koji imaju ambicije da se plasiraju među prvoligaše moraju u sezoni ranije u mlađim kategorijama igrati sa tri selekcije, a Žeravičani su igrali sa dvije. Iz ovog kluba je već najavljeno da će tražiti da se izuzme taj član, kao što je bio slučaju u FBiH i vidjećemo kakva će biti odluka, ali vjerujem da će im se izaći u susret. Što se tiče grupe istok Jedinstvo iz Brčkog za sada nema adekvatan teren. Međutim, najavili su rekonstrukciju postojećeg, a da bi do tada igrali na nekom drugom stadionu. I tu ne vidim nikakav problem da im se ne izađe u susret – dodao je Kovačević.

“Glas Srpske”