U godini jubileja, četvrt vijeka fudbala pod nazivom Republika Srpske na reprezentativnom planu stižu otkaz za otkazom!

U dva mjeseca stavljeno je do znanja da više ni mlade selekcije Republike Srpske nisu dobrodošle. Nažalost!

A reprezentaciju više niko i ne spominje. Možda po selektoru Željko Buvaču, koji za četiri godine mandata niti jednom nije okupio svoje izabranike….

Prvo je šok uslijedio od “bratske” Srbije, koja je naprasno otkazala meč kadetskih selekcija. Nije bilo nekog obrazloženja, ali provejavala je ideja da su odnosi između dva saveza dovedeni na najnižu moguću mjeru, jer su iz Banjaluke stizale “otrovne strelice” zašto je FS Srbija u predsjedničkoj trci podržao Jelića, a ne Kovačevića?!

Drugi otkaz, ovaj poslednji bio je za učešće na “Gothia Cup” u Švedskoj. Ekstremistička bošnjačka udruženja u ovoj skandinavskoj zemlji lobirali su da im “para uši” naziv RS. Uspjeli su u tome, vjerovatno i uz pomoć signala iz Sarajeva koji se kunu da su ostali po strani u cijelom slučaju. Voli li bi čuti takvu priču i kad jednog dana reprezentacija RS odigra svoj zvanični meč.

Krivci koji su “gurali” ideju da naši klinci ne ugledaju zeleni teren uglavnom se znaju. Kokeza, Terzić, Begić, dijaspora, CIA, BIA, NATO, a šta je sa našom odgovornošću, tj. Fudbalskog saveza Republike Srpske?

Kao i svaka ozbiljna država i reprezentacija ima svoju hijerarhiju.

Direktor reprezentacije RS zove se Goran Čejić, a koordinaor svih selekcija, pa i onih kojima je otkazan nastup jeste Branimir Tulić.

Šta su njih dvojica uradili po tom pitanju? Odgovor je ništa! Ili možda jesu, ali javnost o tim potezima ne zna ništa, i onda je svejedno, da li je prvi ili drugi odgovor tačan.

Kada je u pitanju Čejić, njegovu stručnost niko ne spori. Dugogodišnji je administrativac u kancelariji FSRS, delegat je na utakmicama Premijer lige BiH, pa se logično postavlja pitanje da li treba da bude i direktor reprezentativnih selekcija RS. Ponedjeljkom je administrativac, srijedom i subotom delegat,a ono najvažnije po vitalni interes Srpske, kad stigne! Zašto tako?

Slična priča je i sa Branimirom Tulićem, koji menadžeriše, spikeriše, i ko zna šta još radi, ali najmanje kordiniše.

Ima li smo selektivno okupljanje godišta 2000. Ozbiljne reprezentacije to godište selektovali su prije 4-5 godina. Šta uraditi sa 17-ogodišnjacima, ako dolaze na preporuku, a da do tada nisu se oprobali u dresu predpionira, pionira,….

Zar Republika Srpska nema ponuditi dva imena koji će raditi svoj posao kako valja, a za taj posao biti i plaćeni, jer u pitanju je reprezentacija RS?

Nije nam želja da hvalimo, ali ni da kudimo FSRS, pogotovo kada je u pitanju nacionalna selekcija, bilo kojeg godišta, ali sigurno da i predsjednik sa Izvršnim odborom FSRS ima dio krivice zašto je to tako, i zašto ljudi na najodgovornijim funkcijama u reprezentaciji ne rade svoj posao kako treba.

Uz sve to ime Gorana Čejića spominje se i u izboru generalnog sekretara FSRS poslije odlaska Rodoljuba Petkovića u penziju. Logičan slijed događaja,….I pod pretpostavkom da bude Čejić izabran, odmah će podnijeti ostavku na mjesto direktora reprezentacije RS. Međutim, ko će odgovarati za sve ono što se desilo do tada?

Imate i licemjerstvo potpredsjednika FSBiH Milorada Sofrenića koji je na tu funkciju izabran kao kadar FSRS. U danu kada je stigla tužna vijest iz Švedske Mijo je bodrio kadete BiH u sudaru sa Srbijom. Sve je odrađeno po protokolu, reći vam iz kancelarije FSRS, ali i FSBiH, jedino se neće obazirati na pitanje, ima li tu logike. Ovdje je odavno nema….

Godina jubileja (1992-2017), a već je prošlo pet mjeseci. Proći će i preostalih sedam, veliko je pitanje hoće li igdje zasvirati himna Srpske.

Zašto onda igramo fudbal i čemu da se radujemo, jer gorčina neuspjeha i ono malo radosti pomuti….