Fotografija koju gledate snimljena je daleke 1973. godine, još preciznije 25. maja na rođendan druga Tita, kako se tada zvao “Dan mladosti”.

Jedna od legendi Borca Berislav Buković, tada omladinac Hajduka imao je čast da nosi štafetu kroz Split. Berislav se sa ponosom i danas sjeća tog dana.

– Bio sam junior Hajduka u generaciji sa Matkovićem, Mijačom, Žungulom, Vrnogorcem, Šalovom…..trener nam je bio veliki Tomislav Ivić. Pohađao sam 3. razred Gimnazije i bio sam predsjednik omladinske organizacije u Hajduku. Dobar učenik, dobar fudbaler, i nekako se sve poklopilo da ja budem taj koji će pronijeti štafetu ulicama Splita. Ne moram ni da vam kažem kakva je to bila čast, ali i obaveza, među svima nama jednakim, ja sam izabran za prvog. Nebo je bilo moje! To je bio neradni dan, na ulicama Splita, više od 100.000 ljudi. Slika je nastala na Trgu “Prokurative”, danas se tu održava splitski muzički festival. Ne treba ni da vam govorim da sam bio taj dan glavna faca u gradu, na ponos svojih roditelja, ali i cijelog razreda sa razrednicom koji su me bodrili. Prošlo je od tada, evo 45 godina, mnogi kažu da nije valjalo “ono vrijeme”, a ja im sa ponosom kažem da nikada nije bilo bolje! To su zlatne godine i Splita i Hajduka, ali i cijele države. Vremena kojih više nema, ali barem iz mojih sjećanja ne može ih uzeti niko – pomalo sa sjetom priča Berislav Buković, “Dalmatinac sa krajiškom dišpetom”.

Na primjeru Berislava Bukovića uvjerili smo se da bolje kombinacije nema….