Dokumentarni film “Ratne priče sa Paštrika”, o jednoj od presudnih bitaka za zaustavljanje kopnene intervencije na Srbiju  1999. godine, za učesnike bitke i novinare, premijerno je prikazan u Domu Garde na Topčideru.

Bitka na Paštriku je drugi dio pokušaja kopnene ofanzive na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tada, od 26. maja 1999. godine pa do 14. juna, odnosno potpisivanja Kumanovskog sporazuma, vojnici 549. motorizovane brigade nisu bili poraženi. To je jedina brigada koja je tokom bombardovanja bila pod dejstvom takozvanih tepih bombi.

Autorka Slađana Zarić je tokom snimanja, razgovarala sa više od 30 vojnika, oficira, dobrovoljaca i rezervista te čuvene 549. motorizovane brigade.

– Kada je prikazan film Ratne priče sa Košara, i kada su me ljudi pitali kako se osjećam, ja sam rekla da se poslije tog filma i poslije te priče osjećam tužno, tragično i, na neki način ponosno. Poslije filma o Paštriku, ja se zaista osjećam samo ponosno. Zašto? Zato što je zaista zadivljujuće šta su ti momci preživjeli, šta su uradili i kako su zajedno sa oficirima uspjeli da nanesu tolike gubitke neprijatelju. Ono što treba da napomenemo jeste da je žrtva neprijatelju na Paštriku, znači da su gubici UČK terorista na Paštriku 20 puta veći, i da je na Paštriku stradalo 26 vojnika, podoficira i oficira Vojske Jugoslavije – rekla je Slađana Zarić.

Kao i na bici na Košarama, tako i na Paštriku, učestvovali su vojnici, oficiri i podoficiri, dio oficira i podoficira je još u Vojsci Srbije.

– Oni su ponosni, zadovoljni, zahvalni što se Srbija konačno sjetila da im oda zasluženo priznanje. Jedan od elemenata borbene gotovosti je moral, a morala nema bez samopoštovanja. Mi konačno ponovo poštujemo sebe i ti momci su imali priliku da se konačno osjete da ih ovo društvo voli, da je ponosno na njih i da, samim tim, da je sve što su radili – nije bilo uzalud – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Film o herojima sa Košara u premijernom prikazivanju na RTS-u, gledalo je milion i po ljudi, a poslije nešto više od mjesec dana, na Jutjubu taj film ima više 1.500.000 pregleda.