Igor Janković je ljetos u Ulicu Vladike Platona stigao kao Šef Omaldinske škole. U turbolentnom vremenu prvo je naslijedio Olivera Jandića na mjestu sportskog direktora, funkciji koja je ukinuta, da bi na kraju silom prilika morao sjesti i na užarenu klupu. Učinak nije bilo loš, u tri utakmice osvojena su četiri boda, a pogotovo težunu ima ona poslednja pobjeda nad Širokim Brijegom, koja je potpuno vratila ekipu u ravnopravnu borbu za plasmanom u „Ligu za prvaka“.

– Prihvatio sam da vodim prvu ekipu u trenutku kada bi malo njih to uradilo! Moram naglasiti da to za mene nije bila nepoznanica, radio sam video analize prethodnom treneru Kizi Milinkoviću. U svlačionici sam zatekao totalno nestabilnu ekipu, razjedinjenu, nije bilo lako. Sve je bilo protiv nas, i rivali, ali i ambijent oko kluba. Mislim da smo u ovom trenutku izvukli više od maksimuma – započeo je priču Igor Janković.

Šta dalje, tražili se trener, pominju se razna imena. Koliko vas ima u cijeloj priči?

– Ne bi imao ništa  protiv da ostanem trener prve ekipe! Vidjećemo još, kakva je atmosfera oko svega, započeo sam i jedan proces u omladinskoj školi. Isto tako, još uvijek nije završena „saga“ oko selektora reprezentacije BiH. Bez obzira ko bude volio bih ostati u Stručnom štabu, mislim da bi to bilo dobro i za mene, ali prije svega za Borac, da ima nekoga u uskom spektru ljudi koji odlučuju na najvišem niovu, mislim na A selekciju BiH.

Kakav je plan priprema za proljeće?

– Prozivka će biti između 8 i 10. januara. Najvažnije da su igrači otišli zadovoljni na pauzu, isplaćene su im plate, dobili su individualni program rada, kako bi na prozivku došli maksimalno skoncentrisani za ono što nam predstoji. Prvi dio priprema sigurno ćemo odraditi u Banjaluci, a potom slijedi neka destinacija gdje ćemo odigrati 4-5 jakih kontrolnih utamica. U opticaju su Austrija i Slovenija.

Odlazaka je već bilo, hoće li biti pojačanja?

– Ne sjedimo skrštenih ruku, tražimo pojačanja! Nećemo dovoditi brojeve, već duplo bolje igrače od ovoga što imamo! U igri je 4-5 imena koji su i potencijalani reprezentativci BiH, i igrači koji su respekabilni za naše uslove. Za sada mogu samo toliko.

Došli ste u Borac kao Šef Omladinske škole. Da li se šta pomjerilo na tom polju?

– Zatekao sam disbalans u Omladinskoj školi. Ne mogu reći da nije bilo kvalitetnog rada, ali orkestar nije bio uštiman. Doveli smo veliki broj dječaka, kako iz grada, tako i regije, naravno gledajući prije svega njihov kvalitet. Kadeti i pioniri prave odlične rezultate, ali to i nije toliko bitno, koliko jeste da napravimo igrača koji će zaigrati za prvi tim. To mora da nam bude zvijezda vodilja, jer danas nije tako. Da u bliskoj budućnosi stvaramo igrače ne samo za prvi tim Borca, već i za veće klubove, jer nakon ulaganja red bi bio da klub i nešto zaradi, a to se može samo velikim transferima.  Ugovor sa DIF-om potisaćemo sledeće sedmice, studenti već rade i volontiraju u klubu, a plan je da radimo testiranja za sve kategorije, kako bi vidjeli čime raspolažemo, ali i šta treba unaprijediti kod kojeg godišta, ali i individualno, da bi bili na pravom putu.

Gdje vidite Borac na proljeće?

– U „Ligi za prvaka“! Mislim da Borac to zaslužuje iz mnogo razloga, i bio bi to veliki rezultat nakon svega šta se izdešavalo, a treba imati na umu da smo prije nekoliko mjeseci igrali i Prvu ligu RS, pa bi pozicija 6 bila i više nego dobar motiv za kratkoročne planove.

Često potencirate saradnju sa ostalim klubova, kako iz grada tako i regije, koja nije bila baš za pohvaliti u poslednje vrijeme?

– Treba da budemo jedni drugima partneri, svi zajedno možemo bolje. Naredni period da imamo odnos kakav treba da imamo, da se negledamo kao rivali,već kao sportski prijatelji. Od prvog dana dolaska u Borac težim tome. Nije to teško, svi treba da pronađu svoj interes u tome, i eto prosperiteta ne samo za Borac, već za Banjaluku, ali i regiju.

Kako gledate na Kozaru, kao tim u kojem ste ponikli i u kojem ste stekli ime?

– Imam odličnu saradnju sa klubom, i uvijek sam im na raspolaganju na neki način. Crveni alarm je upaljen i treba tražiti izlaz. Mislim da su sa Vuletom Trivunovićem napravili pun pogodak, ali treba se okrenuti i  omladinskoj školi, i tu je šansa da se Kozara vrati.