Danas 08. 05. 2017. godine prije oko jedan sat vremena, na otvorenoj pruzi između stanica Doboj i Maglaj zahvaljujući pukoj sreći izbjegnut je sudar teretnih vozova. Otpravici vozova stanice Doboj nespretnošću su otpremili teretni voz tovaren rudom  iz stanice Doboj prema stanici Maglaj, nepravilnim lijevim, umjeto pravilnim desnim kolosijekom. Prethodno su istim kolosijekom primili teretni voz koji se već kretao, svojim pravilnim kolosijekom iz stanice Maglaj u pravcu Doboja. Vozovi su sticajem sretnih okolnosti zaustavljeni na otvorenoj pruzi neposredno prije nego što su se sudarili. Po saznanju da je sudar izbjegnut, na scenu stupa Branko Mišić, kontraverzni pomoćnik šefa stanice Doboj o čijim malverzacijama smo pisali. Mišić se uputio automobilom na otvorenu prugu, u cilju prikrivanja događaja, uspostavio kontakt sa mašinovođama koji su prije nekoliko desetina minuta brzim kočenjem vozova izbjegli sigurnu smrt. Mašinovođe su po drugi put šokirane, ovaj puta Mišićevim prijedlogom da učestvuju u krivičnom djelu, prikrivanju izbjegnutog sudara. Prijedlog odbijaju i ostaju uporni bu traženju izlaska na lice mjesta nadležnih organa i Zajdeničke istražne komisije. Trenutno vozovi zaustavljeni jedan prema drugom na istom kolosijeku kod mjesta Riječica čekaju na dolazak nadležnih organa i zajedničke istražne Komisije Željeznica Republike Srpske i Željeznica Federacije BiH.

Krivci za izbjegnuti sudar su radnici Sekcije STD Doboj nebi iznendailo da se radi o greškama mladih i neiskusnih radnika koji su ne samo zaposleni na privilegovan, stranački način već i raspoređeni na radna mjesta kojima nisu dorasli zbog čega su se vanredni događaji pa evo i izbjegnuti sudari prikrivali ili pokušali prikirti.

Mito u ŽRS rješava sve probleme pa je na taj način svoj problem nedavno rješio i otpravnik vozova, krivac za direktan sudra sa velikom materijalnom štetom i teško povrijeđenim mašinovođama i željezničkim radnicima.  Mitom se u ŽRS rješava nemoguće tako da adekvatno kažnjenih ni ovom prilikom neće biti, neizbježne su željezničke tragedije zbog u okolnostima u kojima mito rješava ”sve”, a na što po ko zna koji put ukazujemo.