U cijelosti prenosim tekst autora novinara Darka Dragičevića od 8. aprila ove godine, koji je prvi od novinara napisao dio istine o stanju u Borcu. Ono što sam duži period upozoravao o katastrofalnom stanju u Rukometnom klubu Borac, pod rukovodstvom lažova direktora Vladiomira Brankovića pokazalo se tačnim. Autor ovog teksta je iznio samo dio istine.

Moja je obaveza  bila da kao bivši “vojnik” Borca upozorim da će se ovakvim radom u klubu Borac i nekretnine u vrijednosti miliona KM, koje ima RK “Borac”,  otići u ruke Vladimira Brankovića. Obzirom na moje godine života, ja sam nemočan da to spriječim, ali živim u nadi da postoji neko ko voli ovaj Klub i da će ga spasiti.

Svako ko smatra da ovo nije istina, pozivam ga na javni duel, da se suočimo na bilo kojem elektronskom mediju u bilo koje vrijeme i neka iznese iIi pokaže svoje argument, bez REKLA-KAZALA!

Ovo je prvi početak da se krene bolje u sportu u Banjaluci. Još jednom Ti hvala Darko za prenesenu istinu. Ipak ima novinara sa “mudima” u borbi za istinu!!!

Miro Bjelić

 

Prilog iz Blica:

Uprava Banjalučana obmanjivala javnost

U BORCU ĆUTALI O BLOKADAMA RAČUNA

Uprava rukometnog kluba Borac M:tel nekoliko puta je obmanula javnost u proteklom periodu, iznošenjem nepotpunih informacija.

Iako je Srpskainfo imala informacije o propustima u tom periodu, nismo željeli da remetimo ekipu pred evropske mečeve, kako ne bi narušavali atmosferu u i oko tima, kao i kompletnu atmosferu oko nastupa u Čelendž kupu.

Prvo su čelnici kluba na pres konferenciji pred meč sa litvanskim klubom Švijesom istakli nekorektan odnos advokatske kancelarije koja im je blokirala račun zbog neizmirenih obaveza prema rukometašu Mladenu Bojinoviću i to pred nastup u Evropi.

Istina je, međutim, da je račun kluba tokom 2018. godine nekoliko puta bio u blokadi i da je banka uzela novac prvi put kad je on odblokiran, o čemu postoje i izvodi. Rješenje o prinudnoj naplati sredstva donijeto je 28. novembra 2018. godine ali nije naplaćeno jer na računu nije bilo sredstava.

Prva naplata izvršena je 4.12.2018 godine i to jasno piše da je izvršena samo djelimična naplata i da će ostatak biti naplaćen kad na računu bude sredstava.

Zatim je dug dodatno naplaćen 20.12.2018, a advokatska kancelarija se žalila zbog kamata pa su sredstva po automatizmu skinuta sa računa kad su uplaćena a to se desilo pred meč sa Litvancima. O svemu ovom Srpskainfo posjeduje izvode.

Čelnici kluba su takođe u nekoliko puta naveli da je u 2018. godini povećan prihod od sponzora. Međutim na Skupštini kluba u zvaničnom dokumentu koji je predstavljen delegatima je jasno da se prihod smanjio (sa 435.219 km na 345.108. km) i da nije bilo institucija koje su značajno pomogle nastupe, klub bi teško ispunio zacrtane obaveze (povećano je izdvajanje institucija sa 160.843 KM na 336.343 KM).

Očekuje se da ti prihodi u 2019 zbog aktivnosti oko Čelendž kupa ipak budu veći jer je klub nastojao da maksimalno marketinški iskoristi nastup u Evropi, što je za pohvalu.

Takođe, u zvaničnom izvještaju za Skupštinu nema konkretnih informacija o izmirenim dugovanjima. Klub je u proteklom periodu stalno isticao kako vraća „dugovanja koje su napravile druge uprave“ a čak ni najvažniji klupski organ nema informacije kome je sve dug vraćen i ono što je možda još važnije koja su to dugovanja koja još postoje prema poveriocima.

Na Skupštini nije spomenut poreski dug koji klub ima prema Poreskoj upravi Republike Srpske i Upravi za indirektno oporezivanje (osim u finansijskoj izvještaju gdje je vidljivo da je tokom 2018. godine manje uplaćeno po ovom osnovu), kao ni situacija sa dugovanjima prema Gradskoj upravi.

Takođe delegati nisu informisani šta je to od dokumentacije odnijeto tokom provale u klupske prostorije, te nema izvještaja o marketinškim akcijama (koncert, donatorsko veče i teniski meč).

Predsjednik kluba Saša Kondić je u intervju pred meč sa CSM Bukureštom takođe naveo kako im je za organizaciju revanša zbog troškova službenih lica, gostujuće ekipe potrebno oko 50.000 maraka.

Međutim, nakon analize troškova (plaćanje sudija, delegata, njihov smještaj, kao i smještaj gostujuće ekipe, obaveze oko organizacije utakmice) jasno je da su troškovi gotovo upola manji, pa je nejasno zašto se izlazi sa toliko proizvoljnim informacijama.

Uprava rukometnog kluba Borac je u proteklom periodu uradila dosta pozitivnih stvari i sigurno je da u budućnosti moraju da više pažnje obrate sa kakvim informacijama izlaze u javnost.

Čelnici kluba su iznijeli neistinu oko odlaska Stefana Miljkovića u sred sezone. Zvanično su novinari obaviješteni da je otišao da nastupa za Liban, čiji je reprezentativac.

Međutim, reprezentacija u pomenutom terminu nije uopšte imala mečeve. Miljković je nastupao za libanski klub Sporting Al Sadaka na azijskom klupskom takmičenju o čemu postoje zapisnici i slike na Fejsbuku. Sam igrač nije ništa kriv jer je imao odobrenje kluba a ostaje nejasno ko mu je dao dozvolu da pred najvažnije mečeve (Gračanica, CSM prvi meč) ode i nastupa za drugu ekipu.

Sigurno najveći dobitak u sezoni je nastup u Evropi zbog kojeg se publika i vratila na tribine “Borika”. Evropski mečevi su bili odlično posjećeni, dvorana

“Borik je nakon dugo godina ponovo bila puna jer je očito da su ljubitelji rukometa željni evropskih mečeva. Serija dobrih rezultata donijela je i dobro intersovanje na domaćim mečevima.