ŽRS će i dalje trpjeti štetne posljedice nezakonitih postupanja generalnih direktora. Na vidiku su nove štetne posljedice, izgubljeni sporovi i sudski troškovi, a sve od posljedica nezakonitih ali smišljenih odluka  v. d. Generalnog ŽRS Zorana Ilinčića od kojih zajedno sa organizovanom kriminalnom grupom ostvaruje protivpravnu imovinsku korist. Ilinčiću je dobro pooznato da je ovih dana donio nezakonite odluke, a da je ŽRS posljednice nezakonitih odluka njegova prethodnika Savanovića, platila oštećenima u sporu iznosom većim od 10 miliona KM.

Nesposobnost, neukost, opšte neznanje i nepoznavanje odgovorne dužnosti generalnog direktora koju karijerista Ilinčić obavlja, je već dovelo do pogrešnih, odnosno najmanje jedne nezakonite odluke o otkaza ugovora o radu. Procjene su da će  ŽRS, ponovo  trpjeti štetu plaćajući troškove i zakonske zatezne kamate po okončanju sudskih sporova. Naime, Ilinčić je na prijedlog Savjetnika Dragana Savanovića i Branislava Đurice koji, kao Savanović i brojni drugi ”saradnici” prima platu, iako ne dolazi na radno mjesto, odabrao Advokatsku kancelariju iz Banja Luke i sa njom zaključio ugovor o zastupanju u međunarodnom sporu milionske vrijednosti. Zaključivanju Ugovora sa Advokatskom kancelarijom nije prethodilo raspisivanje tendera, pored činjenice što će ukupna  cijena advokatskih usluga po okončanju spora, premašiti 100.000 KM. Način odabira advokatskih usluga je nezakonit a advokat ima obavezu da svojim prijedlozima i stavovima izađe iz okvira pravne struke i bavi se tehničkom strukom za koju su nadležna lica tehničke struke. O šteti nastaloj gubitkom spora koju  je prije njegova početka najavio pravni zastupnik ŽRS,  advokat Davorin Marinković član angažovane Advokatske kancelarije iz Banja Luke, njegovim stavovima ponašanju, postupanjima tokom prvih kontakata sa odgovornim i stručnim licima ŽRS, pisaćemo u narednom tekstu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti mješanju advokata u nepravničke poslove.

Ilinčić je potpisao otkaz ugovora o radu Novi Paniću ”Mrkeli” tokom privremene spriječenosti za rad – korištenja bolovanja radi oporavka poslije složenog operativnog zahvata na vitalnim organima. Otkaz u ovim okolnostima pokazuje nemoral prisutan i kod ovoga, ko zna koga od brojnih generalnih u ŽRS. Za razliku od onih koji su poznavali moralne osobine Zorana Ilinčića, oni koji ga nisu poznavali se čude neljudskosti i nemoralu generalnog direktora od koga je jedini nemoralniji bio njegov prethodnik Dragan Savanović. Prema našim informacijama Panić je odugovlačio sa podvrgavanjem operativnom zahvatu zbog čega se sumnjalo u uspjeh ne samo operativnog zahvata nego oporavka a potpuno izliječenje i oporavak je još  upitno.

Tema razgovora dobojlija, i zaposlenih na čitavoj mreži ŽRS  su ovih dana postupci generalnog direktora Ilinčića koji je proslavljao otkaz koji je potpisao i kojim se konačno rješio  svog idola, mentora, čovjeka koji ga je priučio, i pred kojim je klečao, molio i izmolio ga, da ga pogura na putu do ”sadašnjih visina” koje je htio pod svaku cijenu.

Novo Panić je danas svjestan koliko je životna poruka narodne izreke da, ”svaka sjekira sebi malj usječe.”

Danas ”Mrkeli” glavom struje misli i pitanja, kako nije prepozao zvjer u Ilinčiću u trenutku kada je ovaj, odgovarajući na upit poznanika, šta čeka sa rađanjem djece odgovrio, da djecu ne planira zbog građenja karijere. Zaprepašten odgovorom Panić  je kasnije upitao Ilinčića, kako misli graditi karijeru bez znanja, na što mu je ovaj odgovorio, da je za karijeru u ŽRS  potrebno znanje, stekao bi ga na elektrotehnici u Banja Luci, ali sam pribavio potrebno zvanje. Ti si  mi mentor, nerazdvojni prijatelj od tebe ću dovoljno naučiti a ugledan si u stranci pa me  guraj do vrha, rekao je Ilinčić, a na svoju nesreću Ilinčića je poslušao  najodaniji prijatelj Novo Panić ”Mrkela”.

.Kada je vidio da Mrkela ”nogom otvara vrata”  ulazeći u bilo koje vrijeme, bez najave i kucanja u Kabinet generalnog Savanovića, Ilinčić se od Panića nije odvajao sve dok ga ovaj nije približio ”prvoj stepenici”, mjestu u Upravi ŽRS. Čim se ukazala prva prilika Ilinčić je sa rukovodećeg mjesta ”počistio” ‘Mrkelu” čovjeka koji ga je stvorio i bez koga nebi izgradio planiranu karijeru. Mrkeli ostaje da razmišlja da li je otkaz posljedica čuđenja ambicijama čovjeka sa diplomom za koju svi znaju kako je pribavljena. Jasno je svakome, niti se elektrotehničko akademsko znanje može steći mimo fakulteta sa tradicijom u oblasti elektrotehnike, a Ilinčić sa nekoliko odlazaka u Travnik radi vanrednog školovanja nije mogao steći  ni približno akademsko  elektrotehničko znanje, ali mu je bitno da može koristiti zvanje. Ilinčić je za sada u personalni dosije priložio diploomu davno zatvorene dvogodišnje Više tehničke škole Doboj pa upućeni postavljaju pitanje, kako je došao ”do 240 bodova” jer je od upisa do preuzimanja diplome diplomiranog elektro inženjera u Travnik odlazio svega nekoliko puta u toku školske godine.

Bilo kako bilo štettu od posljedice nezakonitog rada ambicioznog karijeriste Zorana Ilinčića će osjetiti ŽRS  po okončanju još jednog sudskog spora po tužbi Nove Panića zbog nezakonitog otkaza. Zoran Ilinčić je još jedan dokaz da političke partije/stranke, najčešće obezbjeđuju uspješne karijere nemoralnim kadrovima sa stečenim akademskim zvanjima bez elementarnog znanja koje se i ne traži. Posebno ne u DNS-u koga većina u Doboju smatra ”zloglasnim.” Epitet primjeren stranci koja je na odgovorno mjesto postavila nemoralnog člana Zoranu Ilinčića.