Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Već smo obavijestili javnost da je inspekcija “vršljala” po prostorijama Rukometnog saveza Republike Srpske u Banjaluci. Sada idemo korak dalje i donosimo odgovor republičkog  prosvjetnog inspektora Duška Lalovića u kojem su iznesene tvrdnje da RSRS ne radi po Statutu i Pravilnicima!

Ono što je možda najvažnije u svemu jeste odluka inspekcije da odluk uUpravnog odbora RSRS da poveća broj klubova Prve lige RS sa 10 na 13 proglasi nevažećom!

Uostalom, pročitajte i uvjerite se sami u odgovore inspekcije….

Dopisom koji je zapremljen u Republičku upravu za inspekcijske poslove RS, a koji je zaveden pod brojem 58…., a koji se odnosi na za nepoštovanje akata Rukometnog saveza Republike Srpske od strane odgovornih ljudi saveza, a u prvom predsjednika Upravnog odbora (Zdravko Miličević) i generalnog sekretara (Elvis Jaćimović), zbog grubog kršenja Statuta, Poslovnika o radu, Propozicija takmičenja i dr.

Postupajući po vašem zahtjevu republički prosvjetni inspektor je izvršio vanredni inspekcijski pregled u Rukometnom savezu Republike Srpske i tom prilikokm utvrdio i zapisnički konstatovao sledeće:

  1. Vaši navodi da RSRS krši poslovnik o radu Skupštine i Upravnog odbora su tačni i inspektor je utvrdio da skupštine nisu održavane svake godine, a što je u suprotnosti sa članom 21 Statuta kojim je propisano da se sjednice Skupštine održavaju po potrebi, a najmanje jednom godišnje, a članom 21. Stav 2. propisano je da sjednice saziva Upravni odbor u dogovru sa predsjednikom i Upravni odbor ukoliko procjeni za potrebu može sazvati vanrednu sjednicu. Inspektor je rješenjem naložio RSRS da se u narednom periodu sjednice Skupštine i Upravnog odbora održavaju u skladu sa Statutom i poslovnikom o radu Saveza i Upravnog odbora.
  2. Članom Statuta propisano poslovi koje vrši Upravni odbor i između ostaloga donosi odluke o sistemu takmičenja na nivou Republike Srpske, bira i razriješava dužnosti generalnog sekretara RSRS, bira i razriješava tehničkog sekretara i dr.

U takmičarskoj sezoni 2016/2017 u muškoj konkurenciji bilo je 10 klubova. Uvidom u zapisnik sa sjednice Upravnog odbora RSRS održane 31. 7. 2017. godine utvrđeno je da je Upravni odbor donio odluku da se u sezoni 2017/2018 Prva muška liga broji 13 klubova i Upravni odbor naložio je da se Propozicijama za narednu takmičarsku sezonu utvrdi tačan način popunjavanja Prve lige RS za narednu takmičarsku sezonu.

Odluka Upravnog odbora suprotna je članu 15. Pravilinika o takmičenju kojim je propisano da promjene u sistemu takmičenja odnosno promjene o broju učesnika i načinu sproveđenja svih takmičenja koja utvrđuje Upravni odbor RSRS, moraju se donijeti najmanje godinu dana prije početka naredne takmičarske sezone, a koja usvaja Skupština RSRS i inspektor je riješenjem naložio Savezu da odluku o sistemu takmičenja donese u skladu sa Pravilnikom o Takmičenju.