Nihad Hodžić je upućivanjem dopisa NS/FS BiH  broj 02-3068/19 od 15. 08. 2019. godine na adrese političara i nosioca vlasti u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj ispolitizirao ”krovnu” BH fudbalsku organizaciju koja bi na svim nivoima morala biti nestranačka i apolitična. Mješanje ili prizivanje politika i poličara u izborne procedure i procese je nedopustivo i kažnjivo, pa osporeni dopis na zvaničnom memorandumu, ovjeren pečat i zaveden u Protokol NS/FS BiH, predstavlja zloupotrebu ovlaštenja i odgovornosti najodgovornijih u krovnom Savezu.

 

Kuloarske priče su Hodžićevim dopisom dobile na težini, a kako i nebi, ako se zna da su, izvori, nosioci dužnosti u zakonodavnim i izvršnim vlastima FS RS, NS/FS FBiH i BiH koji su po prirodi dužnosti koje obavljaju, odlično obaviješteni. Ovi izvori tvrde da  godinama ukazuju  da raspodjela sredstava, kako iz budžeta NS/FS BiH tako iz UEFA i FIFA Fondova namjenjenih za infrastrukturne projekte, zavisi isključivo od prijedloga neprikosnovenog Nihada Hodžića.

Hodžić odlučuje o svemu pa i tome ko će proći kao izvođač radova na višemilionskim tenderima za izgradnju fudbalske infrastruktue u oba entiteta.  Hodžić ”žari i pali”  na sjednicama tenderskih komisija, bira se izvođač koga On predloži bez obzira da li je najpovoljniji, da li ima referense ili ne, i  ispunjava ili ne uslove utvrđene tenderom i Zakonom.  “Gospodin tender”, kako zovu Hodžića, je u strahu da će unosni biznis odabira izvođača radova, koji je organizovao na području svih članica NS/FS BiH biti ugrožen, a on sa saradnicima razobličen, ukoliko njegova ”desnu ruku” i pobratima Milu Kovačevića opozvu sa dužnosti predsjednika FS RS. Epilog pobratimove žalbe je dopis kojim Hodžić pokušava uvući politiku da utiče na izborne porocese u FS RS.

Prema našim izvorima iz NS/FS BiH, u Sarajevu je ovih dana došlo do susreta predsjednika FK Borac iz Banja Luke sa predsjednikom NS/FS BiH Elvedina Begić sa temom, na tok i događanja u tekućem prvenstvu u Premijer ligi BiH. Prema našim informacijama iz NS/FS BiH nije vođena rasprava o aktivnostima na smjeni aktuelnog predsjednika FS RS Mile Kovačevića koju, u organizaciji aktuelnih delagata u Skupštini FS RS i sportskih radnika, neprekidno sprovode delegati u Skupštini FS RS od izbora Kovačevića na ovu dužnost 2016. godine. Begićev stav po ovom pitanju se nije mjenjao i u skladu je sa stavovima i pravnim tumačenjima Pravnog komiteta i Komiteta za hitnost NS/FS BiH a što je Begić naveo u konačnoj Odluci NS/FS BiH broj 02-3661-1/16  od 10. decembra 2016. godine, da nema pravno utemeljene nadležnosti organa/tijela NS/FS BiH za formalno rješavanje po prigovorima na odvijanje izbornog procesa u FS RS.

Vratimo se Hodžiću i njegovom nes(p)retnom dopisu formalno naslovljenom na ”Lokalne zajednice sa Entiteta RS”koji je ipak dospio u ruke dijela onih kojima ga je Hodžić i namjenio, predsjednicima dijela političkih stranaka/partija i njihovim prredstavnicima u političkim vrhovima na nivou entiteta Republika Srpska. Dopis je Hodžićev poziv na direktan politički utjecaj u očuvanju Mile Kovačevića na mjestu predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Kuloraske priče čiji se izvori mogu podvesti pod visoko pouzdane, jer se radi o aktuelnim članovima najviših fudbalskih zakonodavnih i izvršnih organa iz fudbalskih vlasti  NS/FS BiH, a prema kojima se, odgovornom pojedincu ili pojedinicma iz FS RS, iz ”crnih fondova” pod kontrolom ”Prvog adiministrativca” NS FS BiH, uručuje na ime mita na ruke 30.000 KM mjesečno. Predstavnici FS RS za ovaj iznos bespogovorno usvajaju sve Hodžićeve prijedloge, u vezi sa izborom izvođača radova i odabir lokacija infrastrukturnog ulaganja, što mu je do sada davalo ”vjetar u leđa, ali ga učinilo bahatim i neopreznim kada je odlučio da se stavi iznad institucija FS RS, NS/FS BiH pa čak UEFA i FIFA u čije ime prijeti.