UEFA je odlučila da donira značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture na stadionima u Bosni Hercegovini. Projektom FSBiH i Republika Srpska trebala bi da dobije značajna sredstva, a tri stadiona u zajedničkim ulaganjima trebala bi dobiti i reflektore koji bi zadovoljavali sve kriterijume strogih pravila takmičenja pod UEFA kapom.

I dok je Bijeljina najavila skoru realizaciju takvog projekta, u Banjaluci za sada tapkaju u mjestu! Projektom predviđena dva stadiona, Gradski i onaj u Krupi, trebali bi dobiti nove reflektore, a cijeli projekat iznosio bi između 700 i 800 hiljada maraka po stadionu. Sredstva za tako nešto bila raspoređena, da jednu trećinu donira FSBiH iz UEFA donacija, jednu trećinu sami klubovi (Borac i Krupa), te jednu trećinu lokalna zajednica.

Borac i Krupa aplicirali su prema Administrativnoj službi grada Banjaluka sa željom da se uđe u realizaciju istog, ali iz Banskog dvora stigao je odgovor: „mi podržavamo ovakve projekte, ali u budžetu nismo predvidjeli ta sredstava, i ne možemo ući u realizaciju istih“

To u prevodu znači da će Banjaluka u najskorijoj budućnosti ostati u fudbalskom mraku, odnosno na periferiji svih dešavanja, a evropske utakmice ostaće samo daleki san!

Nihad Hodžić, sekretar Izvršnog odbora FSBiH i v.d. stručni saradnik za stadione i bezbjednost Saveza, ističe da mu je teško shvatiti pasivnost Grada Banjaluka prema problemu infrastrukture odgovornih  gradu na Vrbasu.

-Projektom je predviđeno da Gradski stadion dobije reflektore jačine 1.200 luksa, a u Krupi 800 luksa. To u prevodu znači da bi Gradski stadion mogao gledati utakmice klupskih kvalifikacija prvog, drugog, trećeg i onog kvalifikacionog dvomeča za grupne faze, a stadion u Krupi prvog i drugog pretkola kvalifkacija. I ne samo to, već bi sa takvim objektima Banjaluka bila poželjne destinacija za domaćinstvo mnogobrojnih UEFA turnira u mlađim kategorijama (U-15, U-17, U19, ženski fudbal), od kojih bi i lokalna zajednica imala višestruku korist. Ne ulazim uopšte u priču zašto je iz gradske Uprave stigao takav odgovor, ali Banjaluka se prema fudbalu ponaša tako već godinama, da ne kažem decenijama, jer pomoćni teren Borca građen je deset godina, a pola iznosa za isti donirao je FSBiH. Dovoljno je reći da u ozbiljnoj sredini, od realizacije do prvog udarca na terenu ne prođe više od nekoliko mjeseci. Postojeći reflektori na Gradskom stadionu služe svrsi „drži vodu dok majstori odu“, i veoma brzo biće  i odigravanje utakmica Premijer lige BiH pod upitnikom. O nečemu više iluzorno je i pričati. FSBiH zahvaljujući donacijama FIFA pružio je ruku mnogima klubovima i sredinama, ali za realizaciju istog potrebno je više strane – istakao je Hodžić.

Da li su Banjaluka i prije svega njeno fudbalsko mezimče Borac, ali i Krupa koja iz dana u dan  postaje sve respektabilniji klub ne samo u loklanim okviram, zaslužili ovakav tretman? Prepušteno je sve na jednoj strani Upravi „crveno-plavih“ koja se bori sa nagomilanim problemima iz prošlosti, i s druge strane braći Ilićima da se snalaze, i pronalaze sredstva kojih nema.

Uskoro ćemo imati Bijeljinu u Republici Srpskoj, ali i još nekoliko stadiona u BiH koji će blještati okupani svijetlima reflektora, dok će Banjaluka tapkati u mraku svojih zabluda i grešaka. Možda na kraju nije ni zaslužila bolje, a dva premijerligaša, i jedan stabilan prvoligaš u najskorije vrijeme mogli bi biti upotrebljeni u kontekstu rečenice „nekada bilo“…..