Prva pravila fudbalske igre donesena su 1863. godine. Od tada, kroz godine, fudbalski sport se modernizovao, pa su i pravila često bila modifikovana, a o čemu se stara Međunarodni bord.

Pravila fudbalske igre (PFI) su jedinstvena za sve članice FIFA i igra se po tim pravilima širom zemaljske planete. Da li baš svugdje? Ima jedno mjesto na svijetu, gdje se ne poštuju pravila.

Teško ćete pogoditi. Nije Zair, Albanija, Ekvatorijalna Gvineja, Burkina Faso ili Lesoto. “Nova” pravila važe u Republici Srpskoj, a donijeli su ih članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske. Zvuči nevjerovatno, ali ipak smo po nečemu “napredniji” od FIFA i UEFA.

Prema propozicijama takmičenja u Prvoj, Drugim i Regionalnim ligama FSRS, u članu 18. jasno stoji:

– Utakmica ne može početi ukoliko jedan od timova nema najmanje jedanaest (11) igrača fizički prisutnih i zdravstveno sposobnih na terenu za igru.

U PFI jasno piše da utakmicu može početi najmanje sedam (7) igrača.

Iznenađeni smo da niko iz FSBiH nije reagovao, jer su oni članica UEFA i FIFA i zbog ovakvog kršenja PFI mogli bi dobiti žestoku kaznu.

Ništa nas više ne može začuditi, pogotovo jer su članovi IO FSRS na čelu sa predsjednikom Milom Kovačevićem, bivši igrači seoskih beton liga, pa o fudbalskom napretku suvišno je i trošiti riječi.