Penzioner Milan Stojnić Džimi, koji je nedavno proslavio sedamdeseti rođendan, proglašen je za najuspešnijeg automobilistu RS za ovu godinu na kružnim i brdskim stazama.

Stojnić je, kojem je uručena „Zlatna kaciga“ Auto moto saveza RS, ove godine bio nepobjediv za ostale, upola mlađe konkurente na stazama u Šibeniku, Splitu, Kotoru, Jahorini, Vlasenici, Cazinu, Rijeci, Beogradu, Banjaluci…

Dodjela „Zlatne kacige“ i nekoliko vrijednih pehara na svečanosti u Banjaluci ohrabrila je ovog sportistu, koji je prvi put na pobjedničko postolje stao 1972. godine u Banjaluci, da najavi start u novoj takmičarskoj sezoni 2018. godine.

– Biću najstariji trkač koji se ni u osmoj deceniji ne odriče vrelih guma i brzina na strazama. Spreman sam u svakom pogledu za još jedan izazov i svoju poslednju sezonu. Nakon toga, napuštam takmičenje i povlačim se u sportsku penziju – izneo je Džimi planove za narednu godinu.

Njegov stan u centru Gradiške ispunjen je sa nekoliko stotina pehara, diploma i drugih priznanja. Učestvovao je na više od hiljadu utrka, što je nedostižno u BiH okvirima.

– Ja sam deda koji se neda, ne predaje niti popušta mlađima jer u meni još vri takmičarska krv koja ne može funkcionisati bez mirisa benzina – priča Stojnić, avanturista na točkovima, izuzetan sportista, omiljen u svojoj sredini i nesvakidašnji zaljubljenik u automobile.

Svih detalja u dugoj automobilističkoj karijeri odlično se sjeća, posebno prvog vozila kojim se takmičio.

– Bio je to „princ“ na čijoj haubi sam se slikao 1972. godine na Jahorini, a onda istog dana, mlad i neiskusan sam ga slupao poslije nekoliko krivina. Svi koji prate ovaj sport sjećaju se i moje nezgode na Igmanu prije nekoliko godina kada sam pri brzini od 170 kilometara na sat letio na krovu i opet se izvukao bez povreda. Nisam se uplašio nego nastavio kao da se ništa strašno nije desilo – emotivno priča naš sagovornik, koji je u karijeri imao još mnogo udesa i nezgoda, padova u provalije i letova kroz grane drveća, ali osim slupanih automobila, drugih posljedica nije bilo.

Džimi sa mladim kolegama na stazi

Uvek je iz olupina, na čuđenje kolega i publike izlazio živ, zdrav i spreman za nastavak utrke.

– Važno je da sam uvijek prolazio nepovređen, bez lomova i trauma, jači i iskusniji. Prijatelji su mi pomagali da kupim nova vozila, gume, pripremim se za utrke – kaže Džimi, koji tokom zime smišlja taktiku za nove pobjede jer sve staze u RS, BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, odlično poznaje. Ova zaljubljenik u automobile prisjeća se da je na prvim takmičenjima startovao bez vozačke dozvole.

– Nisam bio punoljetan a toliko sam želio da se borim, da poakžem vještinu, znanje i hrabrost, želju za dokazivanjem i pobjedama. Uvijek sam bio snalažljiv. Zloupotrebio sam vozačku dozvolu brata Jove koji mi je bio vrlo sličan. Tako sam se nekoliko sezona borio sa tuđim ličnim dokumentom. To je jedna od mojih omiljenih tedma u dokolici, na račun vozačke, policije i moga brata koji sada živi u Sloveniji i mnogo mi pomaže – kaže Milan Stojnić Džimi, fenomen među sportistima i vozač bez straha i bele zastave.

 

“Moja Gradiška”