Ispred hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici održana je tradicionalna manifestacija “12. Kozarske poklade”. Manifestaciju su otvorili gradonačelnici Banjaluke i Prijedora, Igor Radojičić i Milenko Đaković. I ove 12. po redu poklade okupile su mnogobrojne čuvare i ljubitelje običaja dajući tako svoj doprinos narodnom blagu koje moramo sačuvati.  Običaj je da se pred časni post već tradicionalno ovdje u Bistirici, pitomom selu pod Kozarom, okupe,  stanovnici sela banjalučke i  prijedorske regije pa se kaže “dva sela i dva grada, a duša jedna”.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici. Zanimljivo je da se narodno veselja odvija na granici dije opštine i dva sela, ali zadivljuje jedinstvo i da kažemo sabornost ljudi iz ovih krajeva koji se vesele gostima i dočekuju ih raširenih ruku.

-Ovo je 12. put da se poklade održavaju na ovakav način iako ovaj narodni običaj seže daleko u prošlost. Ovdje je običaj da se u zimskom periodu, prije Vaskršnjeg posta, zadnji dan obilježi i proslavi, a kažu da se valja i oprostiti ako je neko nekome dužan. Ovo je lijepa manifestacija kojom se ponose i Grad Prijedor i Grad Banja Luka – kazao je gradonačelnik Radojičić, izražavajući zadovoljstvo održavanjem i ove manifesta cije.

-Ova sela Potkozarja se druže i u radu, i u veselju, ali i u žalostima koja se dešavaju kroz život. Zato ovu manifestaciju trebamo nastaviti i dalje, čuvati stare običaje naših sela, a i da se predstavnici društva, države i gradova družimo sa našim građanima – rekao je  gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Kiša i ružno vrijeme nisi spriječili veliki broj posjetilaca ove manifestacije na kojoj  se igra pjeva, kušaju se slatki plodovi rada porkozarskih domaćica,  toči se stara užutjela prepečenica, a ojkača začini svojim jedinstvenim stihom, pa Kozara odjekne a odjek se proširi  po svim selima Potkozarja. Ojkača je i pjesma i tužbalica i radosnica i žalosnica sa njom se i rađa i živi bez nje se ne može a iz muških grla odjednom odjekne  “Moj kolega gdje ćemo na prelo, oj đevojko milo janje mojeeee oj”, a poslije prvog stiha cijela grupa prihvati pjesmu pa ono jezdi kroz prostoš, širi se i živi dugo dugo u uhu naroda ovog kraja….

Svoj doprinos kao i svih ranijih godina dala su lovačka udruženja, čuvari običaja, folklorna i kulturno-umjetnička, kao i pjevačka društva izvodeći bogat  zabavni program. Vrijedna Udruženja žena pripremili su gastronomsko bogatstvo starinskih jela,. kao što su, sušeno meso, kobasice, mesne rolade, domaći mirisni hljebovi,  čvarci, popara sir, kajmak, pura, cicvara, bungur, kolači razni i kolačići veliki i mali sa šećerom, medom, suvim voćem, pa sokovi, bistri, kašasti,  pa likeri  i još drugih đakonija kojima je i imena teško zapamtiti.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su mnogobrojni građani Banje Luke, Prijedora i potkozarskih sela. Organizatori manifestacije, čiji je cilj očuvanje i njegovanje pjesme “ojkače” i tradicionalnih običaja Potkozarja, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije Banje Luke i Prijedora.Vaš reporter gotovo da ne propušta ovakva saborovanje jer je pobornik očuvanja naše tradicije i kulture a moramo biti svjesni da je to golemo blago jednog naroda…..

Vidosav Đurđević